Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ce comisioane se percep in cazul pensiilor private obligatorii?

Mihnea Diaconu, director de vanzari la BCR Administrare Fond de Pensii

AUTOR:

Mihnea Diaconu, director de vanzari la BCR Administrare Fond de Pensii

Data publicarii:

Intrebare: Buna ziua,

Am o nelamurire. Am vazut pe site-ul dumneavoastra ca in cazul fondurilor de pensii private exista anumite comisioane. As vrea sa stiu care sunt acestea si de cine sunt suportate. Puiu Andrei, Constanta

Raspuns: Comisioanele care se percep de catre administratorul care administreaza fondul pentru care a optat participantul, sunt prevazute in prospectul schemei de pensii.

In principal, fondurile de pensii practica urmatoarele tipuri de comisioane:

  • comision de contributie - se aplica fiecarei contributii inainte de transformarea ei in unitati de fond;
  • comision din activul net - nu poate depasi 0,05%/luna;
  • taxa anuala de audit - aceasta este considerata o cheltuiala de exploatare si de aceea este suportata de fondul de pensii.
Toate aceste costuri se impart la numarul total de participanti si sunt retinute din contributiile virate de CNPAS.

In concluzie toate costurile sunt oprite automat din contributiile participantului, astfel acesta nu trebuie sa intreprinda niciun demers in acest sens.

In cazul fondului administrat de BCR Administrare Fond de Pensii si anume BCR Fond de Pensii Administrat Privat comisioanele sunt: 2,5% din contributiile participantilor + 0,05% din activul net total al Fondului + taxa anuala de audit in valoare de 13.900RON (pe 2007).

Opinii recente

de Patricia Radulescu

"Din seria cum sa platesti TU banca pentru un produs de economisire a propriilor bani. Un produs foarte prost gestionat, dezamagitor cu totul. ..."

Facebook