Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

  • Sfatul expertului

Cat pot cotiza eu si angajatorul meu la fondul facultativ de pensii?

Print Get a PDF version of this webpagePDF
-A +A
Mihail Ion, presedinte Raiffeisen Asset Management

AUTOR:

Mihail Ion, presedinte Raiffeisen Asset Management

Data publicarii:

Intrebare: Buna ziua. Sunt participant la un fond de pensii facultativ. Pana acum mi-am platit singur contributia, insa imi voi schimba locul de munca, iar noul angajator este dispus sa cotizeze si el cu aceeasi suma. Intrebarea mea este daca este posibil acest lucru. Crinel Fatu, Breaza

Raspuns: Da, nu numai ca este permis, astfel de situatii se intalnesc frecvent in practica.

Contributiile in fondurile de pensii facultative pot fi suportate atat de catre angajati, cat si de angajatori, fara ca una dintre contributii sa o excluda pe cealalta. Limita maxima a contributiei cumulate este de 15% din salariu.

Atat angajatii cat si angajatorii beneficiaza de avantaje fiscale pentru contributiile in fondurile de pensii facultative.

Pentru angajati, contributia se deduce din baza de calcul a impozitului pe salariu in limita a 200 euro anual, astfel incat impozitul pe salariu este mai mic. Incepand cu 1 ianuarie 2009 suma deductibila creste la 400 euro/an.

De exemplu, pentru o contributie de 400 euro anual, impozitul pe salariu scade cu 400*16% = 64 euro, asadar din suma de 400 euro care ajunge in fondul de pensii salariatul suporta efectiv din salariul net doar 400 - 64 = 336 euro, diferenta pana la 400 euro fiind reprezentata de reducerea impozitului.


 

Pune si tu o intrebare!

Daca ai nelamuriri fata de un produs
financiar sau doresti sa afli mai
multe informatii financiare despre un anumit subiect, expertii Conso
iti vor raspunde.


Pune intrebare


  • Cauti un credit?
  • Vrei sa economisesti?VREI SA ADERI UN FOND DE PENSIE?

  RON

VREI SA INVESTESTI LA UN FOND MUTUTAL?

  RON

CAUTI UN CONT DE SALARIU?


  • Vocea clientului
Bancpost Internet banking

"Sunt complet nemultumita de serviciile acestei banci, singurul motiv pentru care inca sunt client al acestei banci este datorita angajatorului care lucreaza cu ..."

DORINA PARASCHIVA GEORGE (Cluj-Napoca)