Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Daca lichidez cardul de credit, trebuie sa achit toata datoria imediat?

Octavian Costache, expert carduri

AUTOR:

Octavian Costache, expert carduri

Data publicarii:

Intrebare: Acum aproape doi ani am luat un card de credit cu care am facut diverse plati si am retras o suma mai mare la bancomat. Problema este ca nu am avut cum sa ii rambursez si am tot platit suma minima sau putin peste iar datoria nu a scazut mai deloc. In curand imi va expira cardul si nu as vrea sa il reinoiesc. Ce se va intampla cu datoria? Trebuie sa o platesc pe toata odata sau, daca nu am, va trebui sa imi fac din nou un card la ei care sa preia datoria?
Marinescu Claudiu, Buhusi

Raspuns:

Creditul acordat prin intermediul unui card de credit este de tip revolving astfel ca nu exista un "scadentar" de rambursare ca in cazul celorlalte credite. De fapt modalitatea de rambursare reprezinta marea diferenta  dintre creditul clasic si acest tip de credit.

Prin contract, detinatorul poate utiliza integral suma oferita de banca dar nu trebuie sa ramburseze decat suma minima de plata indicata in extrasul lunar de cont. Pentru a face creditul cat mai atractiv unele banci calculeaza suma minima de plata dupa formula: suma minima =  100% dobanzi + 100% comisioane + 0% plafon  utilizat. 

In aceste mod, banca isi recupereaza dobanzile si comisioanele generate de utilizarea cardului iar detinatorul de card nu ramburseaza nimic din creditul utilizat.

Cand detinatorul doreste sa renunte la card, la lichidarea acestuia trebuie sa ramburseze si sumele utilizate din plafonul de credit acordat de banca.

Daca insa nu dispune de toata suma necesara, poate negocia cu banca o modalitate de rambursare (cel mai uzual un credit pentru nevoi personale care se ramburseaza esalonat).

Opinii recente

de Naziru Florentina Alina

"Am fost sa platesc o factura . Mentionez ca a fost prima data dupa mult timp cand intru intr-o banca din Romania. Am ..."

Facebook