Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ce banci accepta sa puna ipoteca pe imobile vechi?

Alexandra Popa, analist financiar www.conso.ro

AUTOR:

Alexandra Popa, analist financiar www.conso.ro

Data publicarii:

Intrebare: Care banci accepta sa ofere credite pentru cumpararea de apartamente mai vechi de 1977? Serbu Laura, Bucuresti

Raspuns:

In general, atunci cand ofera un credit garantat cu ipoteca, bancile nu impun si conditii de vechime a imobilului.

Acest lucru poate fi explicat pe de o parte prin faptul ca intotdeauna banca va impune clientului ca o conditie principala de acordare a creditului sa asigure respectivul imobil. Astfel, in caz de incendiu, cutremur, etc, ce duce la disparitia garantiei sa existe, totusi, posibiltatea bancii de a-si recupera creditul.

In aceasta situatie, problema intervine in relatia cu societatile de asigurare care au criterii stricte in privinta categoriilor de imobile care pot fi sau nu asigurate. Spre exemplu, cladirile incadrate in clasa I de risc seismic - cu bulina rosie- nu vor putea fi asigurate impotriva cutremurului si, in consecinta, nu vor fi acceptate ca si garantie de banci.

In afara de aceste cazuri exista cateva institutii de credit care ofera conditii speciale solicitantilor de credit care garanteaza cu imobile mai noi.

Volksbank accepta sa acorde credite imobiliare cu avans 0% numai pentru achizitia de imobile construite dupa martie 1977.

In cazul creditelor de nevoi personale garantate cu ipoteca, Bank of Cyprus acorda un discount de dobanda daca imobilul ipotecat nu este mai vechi de 10 ani.

La Bancpost, solicitantii de credite ipotecare primesc o suma mai mare in cazul in care imobilul cu care se garanteaza este construit dupa 1981. Astfel, nivelul maxim al creditului este de 100% din valoarea imobilului, daca se opteaza pentru lei, si 90%, daca se opteaza pentru euro, doar atunci cand imobilul ipotecat este construit dupa aceasta data. In caz contrar, creditul maxim nu poate depasi 85% din valoarea imobilului. 

Opinii recente

de Ioan Nemes

"Sunt Ionuc din 2013-2017(inclusiv) am pus cate 4500 lei in fiecare an la bcr(banca pt locuinte) ca sa constat acuma in 21 mai ..."

Facebook