top banner

Pot sa iau un credit ipotecar in completarea celui de economisire-creditare

26 Mai 2008 | Autor: Alin Fodoroiu este manager la Mortgage Lending Unit la Bancpost.

Structura de creditare propusa de dvs, desi nu este imposibila,  inca nu a fost standardizata la nivelul vreunui produs bancar existent. Acest lucru inseamna ca, in conditiile in care veti gasi o banca finantatoare pentru al doilea credit, pot aparea diverse probleme, ca in cazul unei tranzactii aproape fara precedent.  
Totusi, ar exista urmatoarea solutie cel putin la nivel teoretic: daca primul credit ar fi ipotecar (cu ipoteca pe imobilul finantat), cel de-al doilea poate fi unul imobiliar (cu ipoteca pe alt imobil decat cel finantat).  
Banca finantatoare prin credit imobiliar nu are nevoie decat de dovada faptului ca sumele finantate vor fi utilizate in scopul incheierii unei tranzactii imobiliare (un atecontract de vanzare -cumparare, eventual) iar banca de economisire-creditare trebuie sa se asigure de faptul ca aveti fondurile necesare acoperirii intregii tranzactii.  
Acest lucru poate fi obtinut cel mai probabil printr-o scrisoare de bonitate.  
Banca de economisire-creditare va avea inscrisa ipoteca de rang I asupra imobilului finantat iar pentru creditul ipotecar va fi necesara garantarea cu un imobil separat.   
Din pacate, nu se pot pune ambele ipoteci pe acelasi imobil, deoarece bancile nu prea accepta ipoteca de rang II decat in cazul refinantarii si asta pe termen scurt, pana cand ipoteca de rang II devine de rang I.  
Prin urmare, imobilul poate fi achizitionat prin doua credite de tip ipotecar - imobiliar, asa cum ati sugerat si dvs, cunoscand faptul ca un credit de nevoi personale cu ipoteca este ceva mai scump, dar tranzactia in sine presupune sincronizarea si colaborarea dintre cele doua institutii finantatoare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Economisire-Creditare

Alte Articole

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iun 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Oct 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iul 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iun 2018 | Economisire-Creditare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii