Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ce se intampla cu pensia daca plec in alta tara?

Mihnea Diaconu, director de vanzari la BCR Administrare Fond de Pensii

AUTOR:

Mihnea Diaconu, director de vanzari la BCR Administrare Fond de Pensii

Data publicarii:

Intrebare: Am aderat si eu la un fond de pensii privat in toamna. Am 26 ani dar pe viitor as vrea sa emigrez in SUA sau Canada. Mi-am propus sa depun actele pentru Loteria Vizelor. Ce se va intampla cu sumele pe care apuc sa le cotizez pana atunci la fondul de pensii? Miliuta Claudiu, Iasi

Raspuns:

Deocamdata este prematur sa discutam despre acest aspect avand in vedere ca incepand cu data de 20 mai 2008 se vor vira primele contributii. Chiar si asa participantul va avea la dispozitie varianta transferului activului personal de la un fond catre altul.  

Conform legii 411/2004, “drepturile participantului pot fi transferate in alte tari in care acesta are domiciliul sau resedinta, in conditiile reglementate prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte, in moneda tarilor respective sau intr-o alta moneda asupra careia s-a convenit“. 

Participantul al carui activ personal net nu este suficient pentru acordarea unei pensii private minime stabilite prin normele Comisiei, primeste o plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, la cerere.

Opinii recente

de Dinca Adrian

"Am avut o experienta de cosmar la Banca transilvania, incompetenta si neatentia au fost de vina,Am vandut o casa si banii nu nu ..."

Facebook