Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Pot vinde casa ipotecata fara sa rambursez tot creditul?

Adrian Faur, product development manager la GE Money

AUTOR:

Adrian Faur, product development manager la GE Money

Data publicarii:

Intrebare: Buna ziua.
Ati putea, va rog, sa imi spuneti daca pot vinde un apartament achizitionat prin credit imobiliar cu ipoteca pe 30 de ani luat acum 2 ani? Si daca da, in ce conditii il pot vinde? Trebuie sa mentionez ca evident nu as avea banii sa-mi achit integral in avans imprumutul bancar pe care l-am facut. Sa zicem si ca potentiatorul cumparator fie ar veni cu banii jos fie ar dori sa contracteze la randul sau un credit imobiliar cu ipoteca (dar altul, sa nu il continue pe al meu).
Multumesc anticipat! Oana Radulescu, Bucuresti

Raspuns:

In aceasta situatie proprietarul imobilului care urmeaza a fi vandut are mai multe posibilitati, in functie de intentia sa, ulterioara vanzarii.  

Daca se doreste achizitionarea ulterioara a unei alte proprietati, clientul poate opta pentru contractarea unui credit punte de la aceeasi institutie de credit (banca sau IFN) de la care a contractat creditul imobiliar / ipotecar initial si in favoarea careia este ipotecat imobilul detinut. 

Astfel, va obtine banii necesari achizitionarii noului imobil cu conditia ca intr-o perioada maxima, desemnata de institutia de credit (banca sau IFN), sa finalizeze tranzactia de vanzare-cumparare a apartamentului detinut. 

Pentru creditul punte se plateste doar dobanda pe perioada stabilita iar la final se va achita integral imprumutul din banii obtinuti din vanzarea apartamentului.  

Dupa incheierea creditului punte, clientul poate sa ramana in continuare cu ratele aferente creditului imobiliar / ipotecar initial, iar ipoteca va fi transferata catre noul imobil, sau poate solicita un nou credit de achizitie, pentru refinantarea imprumutului initial.  

In cazul in care nu se doreste achizitionarea unui alt imobil, atunci cumparatorul imobilului, in cazul in care nu detine suma necesara tranzactiei, va trebui sa aplice la randul sau pentru un credit imobiliar pentru care va garanta cu ipoteca de rang II instituita asupra imobilului ce face obiectului tranzactiei.  

Cumparatorul poate contracta creditul de la aceeasi institutie de credit (banca sau IFN) la care este debitor vanzatorul - caz in care procedura este mai simpla - sau poate alege o alta institutie de credit.

 

Opinii recente

de Dinca Adrian

"Am avut o experienta de cosmar la Banca transilvania, incompetenta si neatentia au fost de vina,Am vandut o casa si banii nu nu ..."

Facebook