top banner

Ce despaguburi se acorda pentru libretele CEC constituite inainte de 1990?

28 Februarie 2008 | Autor: Marius Serban

Despagubirile ce se vor acorda persoanelor care au depus banii la CEC pentru achizitionarea unui autoturism inainte de 1989 sunt rezultatul unei initiative legislative, costurile urmand a fi suportate de la bugetul public.

 

OUG nr. 156/2007 nu se aplica si altor depuneri ale populatiei pe librete diverse sau obligatiuni (ex.librete de economii cu castiguri in autoturisme, obligatiuni cu castiguri etc.). De asemenea, ordonanta nu se aplica nici persoanelor fizice care din proprie initiativa si-au transferat dupa 1990 sumele de bani depuse la CEC pentru achizitionarea de autoturisme la alte banci romanesti.

 

Reprezentantii CEC spun ca statul nu are nici o obligatie din acest punct de vedere. La cererea prezentata de Asociatia si Liga pentru Protectia Cumparatorilor de Autoturisme impotriva Romaniei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) intrunita in sedinta din 10 iulie 2001 a statuat ca nu este „o obligatie generala a Statelor, de a mentine, printr-o indexare sistematica puterea de cumparare a sumelor depuse la anumite organisme bancare sau financiare” si „nici de a mentine constanta puterea de cumparare a sumelor liber depuse la anumite organisme bancare sau financiare”.

 

CEDO a considerat ca titularii conturilor, vazand eroziunea capitalului economisit datorita inflatiei care a afectat dupa 1989 toata populatia Romaniei ca urmare a tranzitiei la economia de piata si conjunctura economica generala a tarii, puteau „in orice moment sa obtina rambursarea economiilor lor plus dobanda” agreata cu institutia de credit la semnarea contractului de depozit sau economisire.

 

In concluzie, despagubirea celorlalti deponenti depinde doar de vointa politica, asa cum s-a intamplat si in cazul depozitelor pentru cumpararea de autoturisme.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

Planurile de acumulare concureaza depozitele la termen

In conditiile scaderii dobanzilor atat la titlurile de stat cat si la depozitele bancare, diferenta de randament intre produsele diferite de economisire s-a strans foarte mult.

15 Feb 2024 | Depozite
E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

BCE poate incepe in curand reducerea progresiva a dobanzii de politica monetara in spatiul euro iar cei care economisesc in moneda unica europeana ar trebui sa anticipeze acest pas.

12 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii