top banner

In ce moneda este mai bine sa iau credit ipotecar?

07 Ianuarie 2008 | Autor: Marius Serban

Avand in vedere ca doriti sa luati un credit pe 30 ani, ceea ce se va intampla cu dobanzile in acest an este mai putin relevant in luarea deciziei. Pe termen lung, dobanzile urca si coboara in functie de modul in care evolueaza economia. Astfel spus, o dobanda scazuta in prezent nu reprezinta nici o garantie ca ea va fi la el de mica pana la scadenta. Singurul caz in care acest lucru este valabil este daca luati un credit cu dobanda fixa. Astfel de oferte sunt extrem de rare la noi, iar chiar si cele care exista au anumite clauze care permit bancii sa creasca dobanda in situatii exceptionale. 
Pentru a reduce riscul ca dobanda sa creasca foarte mult in timp este recomandat sa alegeti un imprumut  carui dobanda este indexata automat in functie de indicii monetari de referinta. Iar dintre ofertele disponbile, selectati pe cea cu marja cea mai mica.  
Comparand oferele pe tipuri de monede, se observa ca in general cele mai mici marje le au imprumturile in lei, dupa care urmeaza cele in euro, iar apoi cele in franci elevetieni. Din pacate, in prezent, indicele de referinta pentru lei (Robor) este de 2-3 ori mai mare decat cel pentru euro (Euribor) si cel pentru franci (Libor CHF). Astfel ca desi are cea mai mica marja, in final, creditul in lei este cel mai costistor acum. Pe termen lung, este foarte probabil ca dobanzile la lei sa scada, mai ales ca in 2014 este programata adoptarea monedei unice. Pentru ca acest lucru sa se intample, dobanzile de referinta la lei vor trebui sa fie aliniate cu cele la euro. Deci, in cel mult 6 ani, creditele luate acum in lei vor fi mai ieftine decat cele in euro, in ipoteza ca au o marja mai mica. Iar, din 2014, creditul in lei va fi convertit in euro la paritatea oficiala, dar isi va pastra marja. Deci va avea rate mai mici in restul de 24 ani de rambursare. 
In functie de diversele scenarii privind evolutia dobanzilor in urmatorii ani, din calcule ar putea iesi ca un credit pe 30 ani sa fie mai ieftin in lei decat in euro. Varianta cea mai putin riscanta ar putea fi insa contractarea unei credit in euro, cu intentia de a-l refinanta peste cativa ani – in lei sau euro - cand conditiile de creditare se vor imbunatati. In acest caz, trebuie acordata o atentie speciala si comisionului de rambursare anticipata, care se va plati cu ocazia refinantarii. 
In ceea ce priveste creditele in franci, aceste sunt atractive acum din cauza dobanzilor extrem de mici. In ultimii ani, insa, banca centrala a Elvetiei a inceput sa majoreze gradual dobanzile, care in urmatorii doi ani le-ar putea egala pe cele la euro. In plus, riscurile valutare care pot apare sunt destul de semnficative. Dobanzile scazute au condus la deprecierea subtantiala a francului in ultimii ani. Daca in 2002, un euro era cotat la 1,46 franci, acum a ajuns la 1,65, moneda elvetiana suferind o depreciere de 13%. Pe masura ce dobanzile la franc vor creste, este de asteptat ca moneda sa se aprecieze, iar ambele evolutii actioneaza in acelasi sens in cazul unui credit – fac rata lunara sa creasca.  
In cazul in care alegeti un credit in valuta este recomandat sa pastrati o marja de siguranta. Astfel, rata lunara din momentul contractarii nu ar trebui sa epuizeze intreaga capacitatea de rambursare, ci sa lase loc pentru a plati rata atat in cazul cresterii cursului cat si a ratei dobanzii.  

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul