top banner

La ce sa fiu atent cand iau un credit de nevoi personale?

19 Decembrie 2007 | Autor: Alexandra Popa

Bancile sunt obligate sa comunice pe langa dobanda nominala si DAE pentru creditele de nevoi personale cu sume cuprinse intre 200 si 20.000 euro.
Astfel, atunci cand va duceti la banca sa cereti detalii suplimentare consilierul de credit, el are obligatia sa va aduca la cunostinta si valoarea DAE pentru imprumutul solicitat. DAE este un indicator care aduce la acelasi numitor toate costurile unui imprumut: dobanzi, comisioane, asigurari. Cu cat DAE este mai mare cu atat veti suporta mai multe costuri pe parcursul perioadei de creditare. De aceea, este bine sa alegeti produsul cu DAE cel mai mic.
Atentie insa la creditele cu dobanzi fixe pe perioade limitate - fixa 3 luni sau fixa 1 an. In acest caz, dobanda creste in general la expirarea periodei promotionale, iar bancile nu tin cont uneori si de dobanda valabila ulterior atunci cand calculeaza DAE, astfel ca nivelul prezentat poate sa nu fie cel real. De aceea, este recomandat sa intrebati ofiterul de credit si despre modul de variatie a dobanzii. In schimb, motorul de comparare a creditelor de pe Conso tine cont si de acest aspect in calculul DAE.
In ceea ce priveste rambursarea in avans, aceasta este recomandata pentru a reduce costul creditului. Practic, pentru sumele platite in avans nu veti mai plati dobanzi pe viitor, singurul cost fiind plata unui comision.
De exemplu, daca la un moment dat mai aveti in sold 3.000 euro platibili in 5 ani si doriti sa rambursati in avans 1000 euro, atunci pentru restul perioadei se va calcula dobanda numai pentru restul de 2.000 euro. Iar, pentru cei 1000 euro platiti anticipat, vi se va percepe un comision de rambursare anticipata. Acesta difera de la o banca la alta, dar poate ajunge chiar si la 4,5%, astfel ca e bine sa fiti atenta si la acest aspect atunci cand alegeti creditul. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul