Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cum se pot accesa subventiile de stat pentru constructia de locuinte?

Anda Tonghioiu - senior legal advisor la Domenia Credit

AUTOR:

Anda Tonghioiu - senior legal advisor la Domenia Credit

Data publicarii:

Intrebare: Care sunt conditiile de obtinere a subventiei pentru locuinte? M-ar interesa cum poate fi obtinut aceasta subventie, in cazul achizitionarii unei locuinte aflat in curs de constructie. Un fapt negativ ar fi acela, ca ipoteca trebuie pusa pe un alt imobil, deoarece imobilul care se construieste, o sa aiba CF ul cu mult dupa terminarea constructiei, insa, 70% din suma trebuie platit inainatea finalizarii lucrarilor.

Pap Zoltan, Cluj

Raspuns:

Conform OUG nr. 51/2006 pentru aprobarea "Programului national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala" statul acorda o subventie de la bugetul de stat de 20% din valoarea locuintei construite, dar nu mai mult de 10.000 euro.

De aceasta subventie pot beneficia in principal tinerii cu varsta pana in 35 ani, persoanele ramase fara adapost in urma unor calamitati naturale sau cele evacuate din propriile locuinte pe motive de risc sau ca urmare a retrocedarii imobilelor catre fostii proprietari.

Pentru a obtine o astfel de subventie de la stat solicitantii de credite ipotecare trebuie sa indeplineasca anumite conditii. In primul rand, titularul contractului si membrii familiei acestuia nu trebuie sa fi primit un astfel de sprijin de la stat anterior. De asemenea, nu se accepta ca acestia sa detina in proprietate o locuinta cu suprafata mai mare de 50 metri patrati iar imobilul pentru care cer subventia se impune a fi primul construit prin credit ipotecar.

Terenul pe care se va construi trebuie sa se afle in proprietatea solicitantului iar constructia se va realiza pe baza autorizatiilor primite de la autoritatile locale si a contractului de executie a locuintei incheiat cu un antreprenor autorizat.

In ceea ce priveste ipoteca aceasta poate fi constituita asupra unui bun viitor daca, in prealabil, a fost notata autorizatia de construire in cartea funciara. Subventia se acorda la finalizarea si predarea locuintelor catre beneficiari.

Opinii recente

de Mihai Stoicescu

"TEMA DE STUDIU SI DE LUARE AMINTE Am semnat un contract cu BCR BANCA PENTRU LOCUINTE in septembrie 2011 pe o durata de 5 ..."

Facebook