Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Bancile nu mai au scuze pentru comisioane mari la platile in euro

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: Plati

 
Bancile nu mai au scuze pentru comisioane mari la platile in euro Bancile nu mai au scuze pentru comisioane mari la platile in euro

Bancile comerciale vor putea executa plati internationale in euro prin intermediul BNR, pentru care vor plati cel mult 0,80 euro. Banca centrala spera ca bancherii sa transmita si clientilor economia de costuri astfel obtinuta, prin scaderea comisioanelor. Experienta anterioara nu confirma aceste sperante.

BNR a facut inca un pas in vederea imbunatatirii decontarilor in euro si a finalizat procesul de aderare la sistemul european Target 2.

Banca centrala va actiona ca poarta de acces pentru bancile din Romania catre sistemul unic european de compensare, sistem ce permite decontarea in timp real si la costuri reduse a platilor in euro, inclusiv plati de mare valoare.

“Bancile pot renunta la lantul bancilor corespondente, cu avantaje clare: timp si costuri”, a precizat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

In ceea ce priveste procedura de plata, aceasta este mult simplificata si presupune mai multa siguranta, deoarece ordinul de plata nu mai trece printr-un lant de banci corespondente, pana la banca destinatarului, ci este realizata in timp real printr-un sistem unic, de sine statator.

In prezent, 22 de banci au implementat infrastructura necesera pentru a se conecta, prin intermediul BNR, la sistemul Target 2 in vederea decontarii platilor in euro.

BCR si BRD prefera sa apeleze la bancile-mama

Chiar daca exista sistemul Target 2, nu este obligatoriu ca bancile sa migreze pe acest sistem, asa cum este cazul principalelor doua banci din sistem, BCR si BRD.

“Exista conventii vechi cu banci corespondente, parteneriate in care platile fac parte dintr-un pachet complex”, a explicat Petre Bunescu, vicepresedintele BRD, de ce vechile obiceiuri de decontare a platilor in euro nu vor disparea atat de repede.

“Din ianuarie 2010, de cand am pornit proiectul, BNR a realizat sesiuni de consultare cu bancile romanesti. Decizia de a participa apartine fiecari institutii in parte si depinde si de grup”, a precizat Sabin Carantina, director al Directiei Plati in cadrul BNR.

Mai exact, conform politicii de grup, BRD a preferat sa se “alipeasca” sistemului Target 2 prin Societe Generale, direct in Franta, decat prin BNR, in Romania. Aceeasi politica de grup a adoptat-o si BCR, cu ajutorul Erste Bank.

In schimb, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac Bank sau RBS Bank au preferat sa faca parte din sistemul Target 2 prin intermediul BNR.

Comisioanele mai mici se lasa asteptate

“Target 2 va oferi o imbunatatire a serviciilor oferite prin cresterea concurentei si diminuarea in timp a comisioanelor percepute la platile in euro. Speram si in lei, prin simpatie”, a precizat Isarescu.

Comisionul pe care BNR il percepe bancilor comerciale pentru ordonarea unei plati prin Target 2 este de maximum 80 eurocenti. Experienta trecuta arata insa ca reducerea comisioanelor de catre casele de compensare nu a fost pana in prezent un imbold pentru scaderea poverii de pe umerii clientilor.

“Este de asteptat ca nivelul costurilor sa scada dar nu imediat. S-au facut investitii in infrastructura proprie. In opinia mea, nu au fost insa semnificative pentru o institutie de credit”, a precizat Sabin Carantina. Printre investitiile necesare alipirii la sistemul Target 2 se numara achizitia de hardware si programe IT specifice.

La transferurile in lei, efectele au fost inverse

Un exemplu in acest sens il constituie decontarea platilor mai mici de 50.000 lei prin Transfond. Chiar daca nivelul costului impus de Transfond bancilor a scazut pana la 0,51 lei pe tranzactie, clientii platesc in continuare intre 1,5 si 7 lei pentru a ordona o plata interbancara. Mai mult, desi sistemul electronic de decontare a eliminat comisionul pentru beneficiarul platii inca din 2005, multe banci mentin in mod nejustificat comisioane de incasare la tranzactiile in lei.

In cazul platilor in euro, comisionul este exprimat in general procentual si este mai ridicat decat la tranzactiile in lei. 

Spre exemplu, la BCR un transfer in euro catre clientul altei banci costa 0,20%, minim 30 euro la ghiseu,  iar la BRD comisionul este de 0,2% minim 10 euro, conform listei de tarife pentru populatie. In aceste cazuri, procedura ramane neschimbata, deoarece deja aceste banci au acces indirect la Target 2, prin bancile mama. Singurul mod in care tarifele lor vor scadea este daca celelalte banci vor exercita presiuni concurentiale.

La Raiffeisen Bank, comisionul pentru plata in euro este momentan de 0,10% minim 10 euro, in timp ce la UniCredit Tiriac Bank clientii persoane fizice sunt taxati cu 0,20%, minim 20 euro pentru platile in valuta ordonate la ghiseu.

Alte articole din Plati

Plati

Reguli mai clare pentru consumatorii europeni de servicii financiare

Parlamentul European a adoptat raportul privind serviciile financiare de retail. Documentul reprezinta un raspuns la planul de actiune al Comisiei Europene de a facilita cumpararea de servicii financiare transfrontaliere pe pietele financiare europene, in conditii de protectie sporita a consumatorilor. Citeste mai mult

Cum se schimba obiceiurile financiare ale romanilor?

Peste doua treimi dintre participantii la cursurile de educatie financiara BaniIQ si comert online Banii pe Net au reusit sa economiseasca in ultimele sase luni, iar un procent similar din cei care au finalizat cursurile utilizeaza instrumente de monitorizare a cheltuielilor lunare, arata un studiu privind impactul celor doua programe. Citeste mai mult

Opinii recente

de Spiridon Florentina

"Buna ziua, Numele meu este Florentina, luna aceasta mi se încheie perioada de 5 ani in care nu m-am putut atinge de banii ..."

Facebook