Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Romanii vor pensii de peste 500 de euro fara sa economiseasca

Autor: Conso |

Publicat in: Pensii

 

Majoritatea romanilor (75%) se astepata ca, la varsta pensionarii, sa primeasca o pensie de peste 500 de euro, in conditiile in care mai mult de o treime dintre acestia nu economisesc deloc. Numarul celor care primesc, in prezent, o pensie peste acest prag reprezinta doar 1,03% din totalul pensionarilor.

Datele sunt cuprinse intr-un studiu national realizat la solicitarea Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) cu ocazia aniversarii a 10 ani de pensii private obligatorii pe piata romaneasca.

Studiul a scos in evidenta faptul ca 36% din respondenti pun deoparte sub 300 de lei pe luna, adica putin peste 50 euro, iar 25% dintre cei intervievati au raspuns ca reusesc sa economiseasca peste 300 de lei pe luna.

Venitul redus, cauza pentru care romanii nu economisesc

La intrebarea “Ce va impiedica sa faceti economii mai mari decat faceti deja?”, 70% din respondenti au raspuns “din cauza veniturilor reduse”. Doar 5% dintre acestia au declarat ca au incredere in pensia pe care o vor primi de la stat, motiv pentru care nu considera ca vor avea nevoie de economii suplimentare.

“Romanii au asteptari mari de la pensia pe care o vor primi la batranete, desi in acest moment nu pot sa puna deoparte bani pentru a avea o batranete fara griji, iar diferenta intre asteptarile romanilor si realitatea curenta este foarte mare”, a afirmat Iulius Postolache, presedintele APAPR.

La studiul desfasurat in perioada 15-29 septembrie au participat 1.827 de romani, utilizatori de interet, din mediul urban.

La sfarsitul lunii septembrie 2017, in Romania existau 7 milioane de participanti la fondurile de pensii Pilon II, suma cumulata in conturile lor depasind 38 de miliarde de lei. Castigul total se ridica la 7 miliarde de lei.

Valoarea medie a unui cont este de aproximativ 5.500 de lei, in timp ce peste un milion de participanti au peste 10.000 de lei in cont. Pentru acest prim deceniu, randamentul mediu anualizat al Pilonului II se ridica la 9,1%, potrivit datelor APAPR.

Si europenii au probleme cu pensiile

Nici Europa nu sta prea bine in privinta mentinerii unui sistem sustenabil de pensie. Raportul dintre populatia de peste 64 de ani si populatia activa va creste de la 28%, cat era in 2015, la 51%, pana in 2050, potrivit OECD. In aceste conditii, Pilonul I de pensii (pensiile obligatorii de stat) se va confrunta cu adevarate provocari.

Daca in 2013, populatia Europei atingea 502 milioane de locuitori, pana in anul 2060, va ajunge la 523 de milioane de locuitori. In acelasi timp, va creste si gradul de imbatranire a populatiei, de la 13,3%, in prezent (persoane intre 65-79 de ani) la 16,6%, in 2060, iar rata celor peste 80 de ani se va dubla, de la 51%, cat este in prezent, la 11,8%, in 2060. In schimb, ponderea fortei de munca activa va scadea de la 211 milioane de angajati (in prezent), la 202 milioane de angajati, in 2016.

Tarile cu cele mai performante sisteme de pensii din lume au mizat pe cele mixte, care imbina pensia de stat cu pensia privata obligatorie. Astfel, Danemarca este considerata tara cu cel mai bun sistem de pensii din lume, potrivit Melbourne Mercer Global Pension Index, urmata de Olanda si de Australia.

“In acest context, scenariul care arata ca vom fi nevoiti sa muncim mai mult, respectiv dincolo de actuala varsta de pensionare, are o probabilitate in crestere”, a spus vicepresedintele CFA Romania, Dorin Alexandru Badea.

Alte articole din Pensii

Pensii

Noi argumente in sustinerea Pilonului II de pensii

Pilonul II de pensii revine in discutii, “pe surse”, ca si anul trecut, fara a exista o propunere oficiala referitoare la modificarea legislatiei in acest caz. Presedintele APAPR, Radu Craciun, a dezmintit negocierile cu privire la o noua forma a sistemului, care abia a fost modificat la inceputul acestui an, prin diminuarea contributiei la 3,75%. Citeste mai mult

Noi presiuni pe Pilonul II! Ce scenarii se vehiculeaza?

Pilonul II de pensii, din nou in tensiune. Nici dupa ce au redus contributia de la 5,1% la 3,75% din salariul brut, guvernantii nu sunt multumiti si lanseaza noi scenarii defavorabile sistemului. Insa, ca si anul trecut, nu exista o pozitie unitara si, cu atat mai putin, un plan oficial asumat. Citeste mai mult

Opinii recente

de Daniel Grigore

"Angajatii - Raiffeisen Bank -dau dovada de incompetenta, nu-ti pot furniza informatii ce tin de institutia pt. care lucreaza si despre serviciile oferite de ..."

Facebook