Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Rapoartele fondurilor de pensii nu asigura mereu o informare corecta

Autor: Marius Serban |

Publicat in: Pensii

 

Participantii care au curiozitatea sa citeasca rapoartele anuale ale fondurilor de pensii nu gasesc intotdeauna informatii complete. Conso.ro a identificat ca fondul de pensie cu cel mai mic randament a omis sa-si prezinte performanta.

Rapoartele anuale ale fondurilor de pensii sunt concepute pentru a oferi participantilor o imagine de ansamblu asupra activitatii de investitii. Conform legii, administratorii sunt obligati sa precizeze care au fost rezultatele aplicarii strategiei si politicii de investitii, pe fiecare componenta in parte.

Modul in care administratorii decid sa aplice aceste cerinte nu este insa reglementat. Astfel ca fiecare fond intocmeste aceste rapoarte asa cum considera de cuviinta.

Cazuri de buna practica

In anumite cazuri, rapoartele prezinta informatii utile pentru consumatori si intr-o maniera prietenoasa. Dintre fondurile obligatorii, cele mai reusite rapoarte sunt cele aferente fondurilor ING Pensii si Eureko Pensii.

In ambele cazuri, rapoartele incep cu un cuprins al capitolelor, informatiile sunt insotite de tabele si grafice, pentru a fi mai usor de inteles, iar cantitatea de informatii nu este atat de mare, pentru a descuraja consumatorul in a citi raportul pana la capat. In plus, anumite informatii cheie sunt scoase in evidenta prin casete speciale, pentru a atrage atentia asupra lor.

De asemenea, merita semnalat ca Eureko este singurul fond care prezinta in raportul anual si situatia detaliata de investitiilor, pe fiecare emitent.

Din pacate, in restul cazurilor, rapoartele sunt intocmite intr-o maniera mai putin prietenoasa: o cantitate excesiva de informatii, intr-un limbaj tehnic si neinsotitite in anumite cazuri de grafice; nu exista deseori un cuprins cu capitolele; forma electronica se prezinta, in anumite ocazii, sub forma unui document scanat, mai greu de citit. In alte cazuri, portofoliul de investitii este prezentat ca un bilant contabil, din care consumatorul neavizat nu are nicio sansa sa inteleaga prea mult.

Raportul Alllianz face o analiza macro excelenta, dar nu afli ce randament a avut fondul

O practica nerecomandata este cea de la fondul AZT Viitorul Tau, administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private. Din start, raportul aferent anului 2012 este foarte greu de urmarit deoarece include simultan informatii despre 3 fonduri: AZT Viitorul Tau, AZT Moderato si AZT Vivace.

Astfel, daca te intereseaza doar fondul la care contribui, parcurgerea raportul este aproape un chin, deoarece informatiile despre cele 3 fonduri sunt intercalate.

In acest raport, cel mai mult impresioneaza analiza macroeconomica a anului. Aici administratorul face o descriere excelenta. Din pacate, insa, atunci cand trebuie sa dea explicatii cu privire la investitiile fondurilor sale, explicatiile sunt rare si nici macar randamentul nu este prezentat.

De fapt, este unul dintre cele mai seci rapoarte publicate, plin de termeni legali si informatii contabile, din care cei mai multi consumatori nu vor intelege prea mult.

Fondul cel mai slab performant a omis sa-si prezinte randamentul


Nu este insa singurul caz cand are loc omiterea randamentului fondului. Te-ai astepta insa ca, in raportul anual al fondului, sa gasesti si care este randamentul cu care s-au investit banii tai. Daca vei parcurge raportul aferent anului 2012 al fondului BRD Pensii, nu vei gasi nici aici aceasta informatie.

In cele 25 de pagini ale raportului, administratorul nu a gasit de cuviinta sa mentioneze macar o data care este randamentul din ultimul an. Singura mentiune cu privire la randament este la inceput, cand se precizeaza ca randamentul mediu investitional al fondurilor de pensii din Romania a fost de 10% in 2012. Dar randamentul fondului BRD, nu se spune cat a fost!

Pentru cei care nu au aflat inca, randamentul fondului BRD a fost de aproximativ 7%, adica sub media pietei. De fapt, in 2012, BRD a fondul cu cel mai mic randament din Romania, pe pilonul II.

ASF considera ca randamentul fondului nu este o informatie indispensabila

Conso.ro a semnalat aceasta situatie catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), institutie care are printre atributii si protejarea consumatorilor in zona pensiilor private. Raspunsul ASF nu este insa pe placul consumatorilor.

“Referitor la rezultatele politicii de investitii din rapoartele anuale de informare, mentionam ca aceste rapoarte nu sunt standardizate, astfel ca administratorii fondurilor de pensii private au posibilitatea de a stabili modalitatea proprie de prezentare a rezultatelor activitatii desfasurate”.

Astfel, desi legislatia impune ca raportul anual sa prezinte „politica de investitii [...] si rezultatele aplicarii ei, pe fiecare componenta”, includerea randamentul propriu se pare ca nu este obligatorie in Romania.

Prin urmare, daca ai avut un randament mai mic decat competitorii, poti sa nu-i spui clientului in raportul anual care a fost randamentul cu care banii lui au fost investiti, ci randamentul cu care banii altora s-au investit.

In felul acesta, sistemul de pensii va deveni tot mai performant, iar clientii vor fi multumiti! Pana la pensionare, evident, deoarece atunci toata lumea se va confrunta cu realitatea.

Alte articole din Pensii

Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei. Citeste mai mult

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei? Citeste mai mult

Opinii recente

de Patricia Radulescu

"Din seria cum sa platesti TU banca pentru un produs de economisire a propriilor bani. Un produs foarte prost gestionat, dezamagitor cu totul. ..."

Facebook