top banner

Randamentul fondurilor de pensii coboara sub dobanda depozitelor bancare

22 August 2011 | Autor: Alexandra Popa

Nu doar investitorii la bursa au de suferit in prezent din cauza scaderilor ce par sa fi luat un nou avant. Fondurile de pensii, atat cele obligatorii cat si cele facultative, au fost afectate de corectiile bursiere, care au dus randamentele anualizate sub nivelul dobanzilor bancare.
Majoritatea fondurilor de pensii private afiseaza in prezent randamente intre 3,50% si 6% pe ultimele 12 luni. Tendinta de diminuare a randamentelor s-a resimtit inca de la inceputul acestui an, insa in ultimele saptamani s-a observat un declin mai accelerat.
In comparatie, in perioada martie 2010 – martie 2011, fondurile de pensii obligatorii prezentau randamente anualizate cuprinse intre 7% si 13,50%.
Toate fondurile de pensii private investesc banii participantilor prepondernt in titluri de stat, in procente cuprinse intre 64% si 70%. Cum dobanzile platite de stat la obligatiuni au intrat lent pe o panta descendenta, acest lucru a facut ca si randementele fondurile sa sufere o evolutie similara.
In 2011, randamentul oferit pentru scadenta la 12 luni a variat intre 6,90% - 7,05% in lunile februarie si mai, pentru ca in vara, titlurile sa aiba randamente cuprinse intre 6,40% - 6,70%.
Evolutiile bursiere incep sa aiba un impact mai puternic
Scaderea recenta a randamentelor a fost cauzata insa de scaderile abrupte inregistrate de pietele bursiere. Este pentru prima oara cand aceste efecte sunt resimtite la nivelul fondurilor de pensii, deoarece abia din acest an, plasamentele in actiuni au inceput sa atinga proportii mai semnificative.
Din acest punct de vedere, scaderea randamentelor nu reprezinta un factor de ingrijorare, deoarece plasamentele in actiuni trebuie analizate prin performantele obtinute pe termen lung si nu de la un trimestru la altul.
Investitiile fondurilor vizeaza in general actiuni ale companiilor mari, dar scaderile ample pe care le-au cunoscut bursele in ultimele luni au reusit sa aiba un impact major asupra randamentelor oferite de fonduri. Insa atunci cand tendintele bursiere se vor inversa, aceste plasamente vor fi cele care vor face ca fondurile sa aiba performante superioare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia