Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Polonia continua reforma pensiilor private

Autor: Marius Serban |

Publicat in: Pensii

 

Guvernul polonez a publicat proiectul de lege prin care intentioneaza sa reformeze sectorul de pensii private. Jumatate din banii acumulati la fondurile de pensii se intorc la stat. Sumele ramase vor fi administrate in conditiile unei competitii sporite. Multe dintre aceste modificari ar fi benefice si la noi.

Guvernul polonez a publicat recent proiectul de lege prin care intentioneaza sa preia jumatate din banii acumulati la Pilonul II. Titlurile de stat din portofoliile fondurilor vor fi rascumparate si vor conduce la scaderea datoriei publice cu 8,5% din PIB.

Aceste sume corespund unei parti din contributiile la asigurari sociale, directionate catre fondurile de pensii private obligatorii. Populatia nu va pierde acesti bani, ci ei se vor regasi in sumele cu care persoanele au contribuit la pensia de stat.

Motivul pentru care o parte din bani se reintorc la stat, este ca bugetul de stat nu mai poate sustine actuala structura a pensiilor private.

Loteria este eliminata

In paralel, guvernul intentioneaza sa adopte masuri pentru a face sistemul de pensii private mai competitiv.

Una dintre masuri este eliminarea loteriei. Pana acum, persoanele care nu alegeau din proprie intitiativa un fond de pensie privata, erau repartizate aleatoriu prin loterie. Pe viitor, aceste persoane nu vor mai ajunge la fondurile de pensii private, ci vor contribui doar la sistemul de pensii publice.

Evident, ei se pot inrola apoi la orice fond de pensie privata, daca sunt convinsi ca vor obtine beneficii sporite. De acum inainte, administratorii nu vor mai astepta sa le pice clientii prin loterie, ci vor trebuie sa ii convinga de avantajele pe care le ofera serviciile lor.

O alta masura ce urmareste cresterea competitiei este eliminarea obligativitatii participarii la Pilonul II. Prin urmare, pensie privata cu forta, nu se mai poate, iar administratorii vor trebui pe viitor sa ofere servicii de calitate pentru a-si mentine clientii.

Nu in ultimul rand, consumatorii sunt favorizati prin reducerea comisioanelor platite catre fondurile de pensii.

Investitii mai flexibile

In zona investitionala, administratorii vor avea o mai mare flexibilitate. Randamentul minim va fi eliminat, astfel ca fondurile vor putea avea in sfarsit strategii investitionale diferite. In prezent, randamentul minim forteaza toate fondurile sa investesca la fel.

Pentru plasamentele in actiuni, guvernul polonez propune ca ponderea minima in portofoliu sa fie de 75%. Acest lucru va forta administratorii sa adopte strategii mai riscante, decat pana acum.

Pentru majoritatea participantilor, acest lucru ar putea conduce la obtinerea unor randamente mai inalte pe termen lung. Singura problema apare in cazul celor care se apropie de varsta de pensionare si care nu ar trebui sa fie expusi intr-o masura atat de mare la fluctuatiile bursiere.

Acest risc este controlat prin faptul ca in ultimii 10 ani, sumele acumulate la fondurile private vor fi transferate gradual catre institutia de stat, ce administreaza pensiile de stat. In final, aceasta se va ocupa si cu plata pensiilor private.

In paralel, ponderea investitiilor in strainatate va fi crescuta gradual, pana la 30% in 2016, iar administratorii vor putea face tranzactii chiar si cu derivative. Si fondurile de pensii facultative sunt incurajate prin majorarea deducerii fiscale si limitarea la 10% a impozitului pentru aceste pensii, in faza de plata.

Loteria ar trebui sa dispara si din Romania

Multe dintre schimbarile propuse in Polonia ar putea fi adaptate la situatia de pe piata romaneasca, pentru a eficientiza activitatea fondurilor (reducerea comisioanelor, reguli mai flexibile pentru investitii).

Cel mai mare impact l-ar avea insa disparitia loteriei. Acest lucru ar conduce la o competitie mai mare intre administratori, eliminand efectul de renta, care asigura in prezent venituri sigure pentru administratori, fara sa faca nimic.

Propunerea Conso.ro este redirectionarea tuturor participantilor indecisi catre un fond public, care sa investeasca doar in titluri de stat. De asemenea, participantii ar putea avea posibilitatea sa migreze de la fondurile private la fondul public si invers.

La sfarsitul lunii august 2013, 73% din banii acumulati la fondurile de pensii erau plasati in titluri de stat, iar inca 8% in depozite bancare. Tranzitia catre un fond cu 100% titluri de stat nu ar insemna o schimbare prea mare pentru participanti. Dimpotriva, noul fond ar putea avea comisioane mai mici, pentru a genera economii de costuri pentru participanti.

Alte articole din Pensii

Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei. Citeste mai mult

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei? Citeste mai mult

Opinii recente

de Patricia Radulescu

"Din seria cum sa platesti TU banca pentru un produs de economisire a propriilor bani. Un produs foarte prost gestionat, dezamagitor cu totul. ..."

Facebook