top banner

Performanta fondurilor de pensii, strans legata de cea a sectorului bancar

31 Mai 2011 | Autor: Marius Serban

Sumele acumulate de fondurile de pensii depind de modul in care vor evolua la bursa actiunile emitentilor din sectorul financiar, in care administratorii au alocat 50% din plasamentele in actiuni. Restul actiunilor din portofoliu sunt detinute la companii din sectorul utilitatilor, petrolier si medical.
Conso.ro a realizat o analiza sectoriala a plasamentelor efectuate de fondurile de pensii obligatorii, pentru a scoate in evidenta strategia urmata de administratori. Analiza se concentreaza pe plasamentele in actiuni, unde valoarea adaugata adusa de administrator este cea mai importanta. In plus, aceste plasamente sunt cele care au cel mai mare potential sa propulseze randamentul fondurilor pe termen mediu si lung.
Chiar daca la sfarsitul lui 2010, ponderea plasamentelor in actiuni era inca redusa (intre 5% si 15% din portofoliu, in functie de fond), tendinta este de crestere, asa arata datele publicate de CSSPP pe primele luni din acest an.  
Portofoliul de actiuni depinde de profiturile bancilor
Din datele publicate de administratori pentru sfarsitul lui 2010 reiese ca majoritatea fondurilor de pensii aveau o expunere puternica in sectorul financiar. In medie, aproape jumatate din actiunile din portofoliu erau detinute la emitenti din acest sector, iar in anumite cazuri, cum este fondul Pensia Viva, acest procent urca pana la 70%.
Expunerea pe sectorul financiar consta in proportie de 80% in achizitii de actiuni la cele 5 SIF-uri, la BRD si Banca Transilvania.
Cum si evolutia SIF-urilor la bursa este strans legata de profitabilitatea bancilor autohtone (avand in vedere ca acestea sunt cele mai pretioase active ale societatilor de investitii), rezulta ca performanta fondurilor de pensii in urmatoarea perioada va fi influentata de castigurile raportate de sectorul bancar, daca administratorii si-au mentinut nemodificata strategia de investitii.
Preferinta administratorilor pentru sectorul bancar se observa de altfel in cazul portofoliului de obligatiuni corporative, unde aproape toate detinerile erau in titluri emise de banci autohtone (BCR) si straine (RBS, Lloyds, DnB NOR Bank, Bank of Ireland, KBC, Erste Bank).
Vedetele bursei de la Bucuresti domina portofoliile
Cealalta jumatate a portofoliului de actiuni era alocata, la sfarsitul lui 2010, in principal in trei sectoare, cu un grad redus de diversificare a riscului:
        -    Sectorul de utilitati avea o pondere de 15% in portofoliul de actiuni, fiind vizat prin detinerile de actiuni Transelectrica si Transgaz. Acestea cumulau peste 80% din sumele investite in acest sector.
      
        -    Sectorul petrolier este un alt domeniu pe care administratorii au mizat, avand o pondere de 13% in total detinerilor de actiuni. Expunerea pe acest sector depinde in mare masura de evolutia unui singur emitent - OMV Petrom - care asigura 70% din investitiile in acest sector.
     
        -    Sectorul medical ocupa de asemenea o pozitie semnificativa, deoarece a atras 8% din investitiile fondurilor de pensii. Plasamentele erau concentrate pe 4 emitenti: Zentiva, Antibiotice, A&D Pharma si Biofarm, care cumulau peste 95% din sumele alocate in acest sector.
Asa cum se observa, administratorii au mizat in special pe companii importante care activeaza pe piata locala. Cum nu sunt multe companii de acest fel listate la BVB, acest lucru s-a rasfrans si asupra portofoliilor fondurilor de pensii, care nu dispun de un grad de diversificare a riscului suficient de ridicat.
Acest lucru nu reprezinta o problema in prezent, avand in vedere ponderea inca mica a plasamentelor in actiuni in total active.
Dar pe masura ce expunerea pe actiuni devine mai mare, diversificarea riscului atat pe emitenti cat si pe sectoare economice va constitui un aspect foarte important in administrarea fondurilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia