top banner

Pensiile private functioneaza superb

23 Mai 2013 | Autor: Marius Serban

Ministrul muncii a declarat recent ca sistemul de pensii private este un parteneriat public-privat care functioneaza fara sincope. Clientii s-au convins probabil demult ca nu au de ce sa-si faca griji, motiv pentru care de aproape 5 ani, nici ca le mai pasa de fondurile de pensii private. Dar nu ar mai plati contributii, nici macar nu si-ar da seama ca le lipseste ceva!
Mariana Campeanu, ministrul muncii, a declarat ca sistemul de pensii private este “singurul parteneriat public-privat care functioneaza fara sincope si fara reclamatii”, in cadrul unui eveniment sponsorizat de industria fondurilor de pensii la Sinaia.
Ea si-a argumentat declaratia prin faptul ca randamentele au fost superioare inflatiei, iar sumele investite nu au resimtit efectele crizei.
Am putea crede ca laudele ministrului sunt exagerate, mai ales ca pentru unii, declaratiile le-ar aduce aminte de raportarile din epoca comunista pentru depasirea productiei la hectar.
Dar si clientii au ajuns probabil la aceeasi concluzie. Au incredere oarba in sistemul de pensii private, motiv pentru care nici macar nu mai sunt interesati la cel fond de pensie vor plati contributii timp de 40 ani . Toate fondurile sunt administrate profesionist, asa ca aproape nimeni nu-si mai bate capul cu alegerea fondului.
In acest an, datele statistice arata ca peste 95% dintre noii participanti prefera loteria. Ce modalitate mai buna de a alege un fond de pensie privata performant, decat sa lasi decizia in seama loteriei statului!
Iar loteriile de stat, merg intr-adevar “fara sincope”. Nu trece nicio luna, fara ca participantii indecisi sa fie repartizati intre fonduri in mod egal. Astfel, administratorii dau dovada unui rar spirit de fair-play si nu se lupta intre ei, asa cum in mod grosolan se procedeaza in alte domenii din economie.
Luna de luna, loteriile alimenteaza fondurile cu materie-prima (pardon, noi clienti!), de la care administratorii vor incasa comisioane timp de 40 ani, indiferent de performantele realizate. Veniturile administratorilor sunt asigurate, asadar, “fara sincope”!

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia