top banner

Pensii private: Cumparam servicii financiare, fara sa stim!

18 Aprilie 2012 | Autor: Marius Serban

Sistemul de pensii private continua sa se confrunte de probleme mari in ceea ce priveste nivelul de informare al publicului. Din acest motiv, foarte multi participanti lasa la voia intamplarii alegerea unui fond de pensie privata, desi venitul lor la pensie depinde de aceasta decizie financiara.
Foarte multe persoane nu constientizeaza inca schimbarile pe care reforma pensiilor le-a adus pentru ei. O diferenta fundamentala intre pensiile de stat si cele private tine de implicarea viitorilor pensionari in asigurarea unui venit decent la batranete.
In cazul pensiei de stat, salariatul doar plateste contribuitii si asteapta apoi sa primeasca o pensie, conform algoritmului stabilit prin lege.
In cazul pensiilor private, acest comportament pasiv este contraindicat.  Salariatul devine responsabil pentru veniturile pe care le va incasa ulterior, cea mai importanta decizie fiind alegerea unui fond de pensie privata.
Cu toate aceastea, foarte multe persoane ignora aceasta responsabilitate, din cauza slabei informari. Fiecare persoana este obligata sa adere la un fond de pensie privata, la maxim 4 luni de la data primei angajari. Cel mai frecvent, insa, tinerii care se angajeaza pentru prima oara ajung sa fie repartizati automat, astfel ca una dintre deciziile financiare cele mai importante ale unei persoane este decisa la loterie.
O piata cu clienti slab informati
Numarul persoanelor repartizate aleatoriu s-a mentinut an de an la cote ridicate si constante (80-90%), cu exceptia perioadelor de varf ale campaniei de educatie si informare publica realizata de catre Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), se arata in ultimul buletin lunar al institutiei.
“In conditiile in care publicitatea produselor de pensie privata nu si-a mai facut simtita prezenta pe piata ulterior perioadei de aderare initiala din 2008, eforturile sporadice de promovare ale sistemului nu au putut atinge masa critica necesara unei informari corecte si continue a populatiei”, se precizeaza in raportul CSSPP.
Loteria aduce clienti pe banda rulanta
Numarul foarte mare de noi participanti atrasi prin loterie asigura fondurilor un flux continuu de noi clienti, fara ca administratorii sa fie nevoiti sa faca eforturi de promovare. Asa cum Conso.ro a atras antentia in trecut, aceasta situatie contribuie la mentinerea unui nivel scazut de informare, formand un cerc vicios, din care nu se poate iesi.  
In 2010, CSSPP a incercat sa sparga acest blocaj, prin modificarea sistemului de loterie. Noua procedura a presupus ca marile fonduri de pensii sa primeasca un numar mai mic de clienti decat anterior prin loterie, fondurile mici fiind favorizate.
Comisia a incercat in acest fel sa impulsioneze competitia, insa masurile nu au dat roade. In martie 2012, s-a ajuns ca 94% dintre persoanele care au dobandit calitatea de participant sa fie repartizate prin loterie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia