top banner

Pensia privata, neglijata in continuare

19 Noiembrie 2015 | Autor: Conso

Statul vrea sa paseze, din nou, intrarea in normalitate in privinta contributiilor la Pilonul II de pensii. Desi anul viitor, conform Legii, contributia la pensiile private obligatorii administrate privat ar trebui sa ajunga la 6%, proiectul de buget, anuntat de fostul ministru al Finantelor,  prevede doar o majorare de 0,5 puncte, la 5,5%.
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) solicita noului Guvern sa respecte legea in vigoare si angajamentele fata de Comisia Europeana si sa majoreze, in 2016, contributia pentru Pilonul II la 6% din venitul brut al participantilor, conform calendarului legal de contributii.
Contributia la Pilonul II a fost, in anul 2008 cand a fost introdus acest sistem, de 2% si ar fi trebuit sa creasca cu cate 0,5 puncte in fiecare an, timp de 8 ani, astfel incat in 2016 sa ajunga la maximul prevazut de lege, de 6%. Dar, in 2009, din cauza crizei financiare, contributia a fost inghetata, asa ca s-a ramas cu un an in urma.
Insa, APAPR atrage atentia asupra faptului ca angajamentul de a creste contributia pentru Pilonul II la 6% in 2016 a fost luat de Romania si prin Programul de Convergenta 2015 — 2017 trimis Comisiei Europene in primavara acestui an.
„Nerespectarea acestor angajamente ar dezavantaja atat cei aproape 6,5 milioane de romani care contribuie la aceste fonduri de pensii, cat si sistemul in ansamblu. De la lansare si pana in prezent (date actualizate la final de septembrie 2015), fondurile de Pilon II au inregistrat un randament mediu anualizat de 10,25%. Ca urmare, consideram ca reforma trebuie sa continue in sistemul de pensii, prin respectarea Legii 411/2004, care prevede o contributie de 6% pentru Pilonul II in 2016”, se mai spune in document.
In prezent, contributia virata la Pilonul II de pensii este de 5%.
Romanii au in conturile de Pilonul II, in medie, 1.200 de euro
Cei care au intrat in sistem inca de la inceput, din 2008, si au avut contributii in fiecare luna, au ajuns sa detina, in medie, un cont de pensie de 5.300 lei (aproximativ 1.200 de euro), la finalul lunii septembrie 2015. Insa doar 3,19 milioane de participanti intrunesc aceasta conditie. Ceilalti, fie au avut contributii sporadice, fie deloc.
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active de 23,07 miliarde de lei (5,22 miliarde de euro) la finalul lunii septembrie 2015, mai mult cu 29,8% fata de aceeasi perioada a anului 2014 si cu 20,7% comparativ cu decembrie anul trecut.
Numarul de participanti a crescut, in ultimele 12 luni, cu 4,13%, la 6,46 milioane. Contributia medie la nivelul participantilor a fost de 110,29 lei, in urcare cu 22,75% fata de septembrie 2014.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia