top banner

Ministerul Muncii propune ca femeile sa se pensioneze la 65 de ani

12 Noiembrie 2013 | Autor: Marius Serban

Ministerul Muncii propune egalizarea varstei de pensionare intre barbati si femei, ceea ce inseamna ca femeile nascute dupa 1 ianuarie 1971 ar urma sa iasa la pensie la 65 de ani in loc de 63. Ministerul da vina pe Comisia Europeana.
Ministerul Muncii propune modificarea legii pensiilor pentru a egaliza varsta de pensionare intre barbati si femei.
USL pune in aplicare planul PDL
In urma cu 3 ani, guvernul Boc a majorat varsta de pensionare la 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Acum, guvernul Ponta doreste ca si femeile sa iasa la pensie tot la 65 de ani.
Acesta propunere valideaza legea initiala aprobata de Parlament in octombrie 2010, cand s-a adoptat majorarea varstei de pensionare la 65 ani, atat pentru barbati, cat si pentru femei.
Legea nu a fost insa promulgata de presedintele Traian Basescu, care a trimis-o inapoi in Parlament, solicitand revizuirea acesteia pentru ca femeile sa iasa la pensie la 63 de ani, in loc 65.
Acum guvernul USL vrea sa schimbe decizia finala, influentata de Basescu, si sa puna in aplicare planul initial al guvernului PDL.
Ministerul da vina pe Comisia Europeana
Ministerul justifica in nota de fundamente ca egalizarea varstelor de pensionare, este o recomandare primita de la Comisia Europeana.
“Egalizarea varstelor de pensionare pentru barbati si femei se circumscrie Recomandarilor de tara ale Comisiei Europene transmise Romaniei, in contextul unei societati cu o populatie imbatranita, care afecteaza sustenabilitatea financiara a sistemului public de pensii”, se precizeaza in nota de fundamentare.
Varsta de pensionare a femeilor a crescut cu 7 ani
In 2010, varsta de pensionare a femeilor a crescut de la 58 ani la 63 de ani, iar acum se propune, prelungirea pana la 65 de ani. In total, varsta de pensionare a femeilor se va majora asadar cu 7 ani.
Proiectul de lege prevede cresterea graduala a varstei de pensionare  - de la 63 la 65 ani, urmand a fi afectate toate persoanele nascute dupa 1 martie 1967.  Se va ajunge la egalizarea varstei de pensionare intre barbati si femei in ianuarie 2035, cand femeile nascute dupa 1 ianuarie 1971 vor iesi la pensie la 65 de ani.
Aceste decizii vor afecta inclusiv dreptul persoanelor de a primi o pensie privata (Pilonul II), care conform legii, se va acorda doar din momentul in care se vor indeplini conditiile de pensionare in sistemul public.
Pensia se amana in toata Europa
In ultimii ani, majorarea varstei de pensionare a avut loc in multe tari din UE. Masura a fost luata pentru a tine sub control cheltuielile cu pensiile, in contextul in care speranta de viata a populatiei creste, iar evolutiile demografice semnaleaza ca ponderea populatiei in varsta devine tot mai mare.
Conform informatiilor publicate de Comisia Europeana, varsta de pensionare va urca chiar si pana la 67 de ani (atat la barbati, cat si la femei) in tari precum Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Olanda, Polonia, Marea Britanie.
Recordul in UE il detine Irlanda unde varsta de pensionare va ajunge la 68 de ani in 2028.
Principala problema cu aceste initiative este absenta masurilor pentru mentinerea populatiei in varsta in campul muncii. Astfel, exista riscul ca foarte multe persoane sa nu isi mai gaseasca un loc de munca pe masura ce trec de 60 de ani si sa ramana fara venituri.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia