top banner

Fondurile de pensii devin investitori importanti

04 Mai 2015 | Autor: Conso

Fondurile de pensii private obligatorii, Pilonul II, au obtinut, de la lansare si pana la finele primului trimestru din 2015, un randament mediu anualizat de 11%. In aceeasi perioada, pensiile facultative, aferente Pilonului III, au inregistrat un randament de 8,1%.
La sfarsitul primelor trei luni din 2015, fondurile de pensii private au ajuns la detineri de peste 820 de milioane de euro, in 35 de companii romanesti listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), inclusiv companii strategice, de interes national, devenind, astfel, cel mai mare investitor institutional local de pe piata de capital.
Potrivit unui comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), fondurile de pensii private ajunsesera la finele anului trecut la detineri totale in valoare de 753 de milioane de euro in 35 de companii romanesti listate la BVB, suma care a crescut in primul trimestu al anului la 820 de milioane de euro. Suma este de patru ori mai mare decat la finele anului 2012.
Fondurile de pensii private investesc aproximativ 20% din activele de aproape cinci miliarde de euro in actiuni listate, marea majoritate a acestora (circa 85%) fiind actiuni romanesti de la BVB si restul de 15% actiuni straine, pe diferite piete ale Uniunii Europene.
Fondul Proprietatea, Romgaz, Banca Transilvania, OMV Petrom, Electrica, Transgaz si Transelectrica sunt companiile in care fondurile de pensii private au investit cele mai mari sume pana in prezent, potrivit datelor centralizate de APAPR, pe baza unei analize a informatiilor publicate de administratori si ASF. De altfel, aceste sapte actiuni sunt nelipsite din portofoliile tuturor celor 17 fonduri de pensii (sapte fonduri obligatorii – Pilonul II si zece fonduri facultative – Pilonul III). Topul detinerilor este completat de BRD, SIF-uri, Zentiva si BVB.
"Cu alte cuvinte, interesul fondurilor de pensii private vizeaza in general sectoarele financiar, energetic si farmaceutic, potrivit acelorasi date", afirma APAPR.
Odata cu cresterea contributiilor virate in sistem, dar si a randamentelor investitionale obtinute, majorarea activelor fondurilor de pensii le-a permis acestora sa-si sporeasca substantial rolul pe piata de capital si, prin finantarea companiilor romanesti, in economia reala.
Fondurile de pensii private obligatorii au circa 6,5 milioane de clienti salariati romani.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia