top banner

Fondurile de pensii au obtinut randamente bune in 2012

10 Ianuarie 2013 | Autor: Marius Serban

Fondurile de pensii au reusit sa obtina in medie randamente de peste 10% in 2012, cu mult peste rata inflatiei si peste dobanzile platite la depozitele bancare. Este important ca fiecare persoana sa urmareasca regulat performanta fondului la care contribuie si sa o compare cu restul pietei.
Dupa ce in 2011, fondurile de pensii au afisat rezultate dezamagitoare, administratorii si-au luat revansa anul trecut. Majoritatea fondurilor au reusit sa obtina castiguri ridicate, intr-un mediu economic extrem de dificil.
Nu trebuie uitat ca majoritatea investitiilor (peste 80%) sunt blocate in instrumente cu venit fix (depozite bancare, titluri de stat si obligatiuni). Aceste plasamente asigura un grad de risc foarte scazut, insa limiteaza castigurile ce pot fi obtinute.
Titlurile de stat au avut un randament mediu de 5-7% in 2012, iar dobanzile bancare in lei au fluctuat in intervalul 4-6%. In mod normal, randamentul anual al fondurilor de pensii ar fi trebuit sa se situeze in aceasta zona.
Investitiile in actiuni au facut diferenta
Diferenta poate fi explicata in special, prin investitiile in actiuni. Chiar daca detin o pondere redusa in portofoliul fondurilor, fluctuatiile bursiere au fost puternice in cursul anului trecut, astfel ca au generat oportunitati mari de profit pe termen scurt.
Daca ne uitam la evolutia randamentelor obtinute de fonduri in cursul anului 2012, observam o stransa corelatie cu tendintele bursiere. Trimestru I si trimestrul III au constituit perioadele cele mai profitabile pentru fonduri. Tot atunci actiunile listate la bursa de la Bucuresti cunosteau perioade de apreciere puternica.
Fondurile care au reusit sa profite cel mai bine de aceasta conjunctura sunt BCR (cu un randament anual de 12,8%) si Pensia Viva (12,6%).
De asemenea, majoriatea fondurilor au reusit sa prinda acest val, obtinand randamente aproape de 10% in 2012: Aripi – 11,3%, Alico – 10,7%, AZT Viitorul Tau – 10,3%, ING – 10,3%, Vital – 10,1% si Eureko – 9,2%.
Singurul fond care ramas in urma este BRD, cu un randament de numai 7,5%. De fapt, fondul BRD a inregistrat mai mereu in ultimii ani, performante inferioare, ca urmare a unei politicii de investitii mult prea prudente. In 2012, de exemplu, administratorul a redus ponderea investitiilor in actiuni in a doua parte a anului, ratand astfel o parte din oportunitatile de castig de pe bursa.
Schimbarea fondului se poate face fara penalizari
Din aceasta perspectiva este important ca fiecare persoana sa urmareasca regulat performanta fondului la care contribuie si sa o compare restul pietei, pentru a vedea daca banii sai sunt investiti in cele mai bune conditii.
Schimbarea fondului nu prespune nicio penalizare, daca au trecut minim 2 ani de la data aderarii. In caz contrar, se aplica o penalitate de 5% din suma acumulata, astfel ca nu este recomandata schimbarea fondului.
De asemenea, este important ca performantele fondurilor sa fie analizate pe perioade mai lungi. Conso.ro ofera utilizatorilor posibilitatea de a urmari evolutia fondurilor pe mai multi ani, in sectiunea de comparatii pensii private.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia