top banner

FIC vrea contributie de 6% la Pilonul II in 2016

28 Mai 2015 | Autor: Conso

Contributia transferata in administrarea Pilonului II de pensii ar trebui sa creasca de la 5% in 2015 la 6% in 2016, sustine Consiliul Investitorilor Straini (FIC). Astfel, investitorii vor sa se recupereze anul pierdut in 2009 prin inghetarea contributiilor. La pensiile facultative, se solicita majorarea deductibilitatii fiscale la 1.000 euro/an.
Conform Legii de functionare a pensiilor obligatorii administrate privat, contributia trebuia sa creasca de la 2% in 2008 la 6% in 2016 in pasi de cate 0,5 puncte procentuale anual. Insa in 2009, din cauza crizei financiare, Guvernul de la acea vreme a decis sa inghete contributia la Pilonul II la 2%, iar cresterea a fost reluata in 2010. In acest ritm, majorarea contributiei transferate in administrare privata la 6% din contributia la sistemul de pensii de stat ar urma sa aiba loc abia in 2017.
”FIC recomanda mentinerea stabilitatii cadrului legislativ in sectorul de pensii private, precum si pastrarea viabilitatii de ansamblu a sistemului, care a dovedit performante notabile. (...) Fondurile de pensii private obligatorii servesc in prezent peste 6,3 milioane de romani activi”, se arata in Cartea Alba a FIC, intitulata „Reconstruirea increderii”.
In privinta fondurilor de pensii private facultative (Pilonul III), care administreaza economiile a circa 345.000 de participanti, investitorii straini considera ca acestea ar trebui consolidate prin cresterea graduala a deductibilitatii fiscale.
”Proiectul legii de plata a pensiilor private, deja intarziat substantial fata de calendarul legislativ initial, ar trebui adoptat. Masuri suplimentare pentru a incuraja cresterea penetrarii fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) in cadrul populatiei active, inclusiv prin majorarea deductibilitatii fiscale de la 400 euro/an la 1.000 euro/an, sunt de asemenea dezirabile pe termen scurt si mediu. Dezvoltarea sanatoasa a fondurilor private de pensii si performantele investitionale pozitive pentru cei 6,7 milioane de participanti la aceste fonduri depind de un cadru legal favorabil, stabil si predictibil”, se mai arata in documentul citat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia