Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Efortul financiar scade daca economisim din timp pentru pensie

Autor: Marius Serban |

Publicat in: Pensii

 

Asigurarea unui nivel adecvat al venitului la pensie depinde in primul rand de economiile facute de fiecare persoana in cursul vietii active, este concluzia unui studiu Aviva. Cu cat incepem sa economisim mai devreme, cu atat efortul financiar pe care trebuie sa il facem luna de luna scade.

Tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani trebuie sa economiseasca 1.300 euro in fiecare an pentru a-si pastra un nivel de trai decent, se arata intr-un studiu realizat de Aviva, in colaborare cu Deloitte.

In schimb, cei care au acum intre 30-40 ani, trebuie sa puna deoparte 1.700 euro pe an, pentru a-si asigura venituri adecvate la pensie. Cel mai mult trebuie sa economiseasca cei care au 50 ani si care vor iesi la pensie in 15 ani. Suma necesara de economisit se ridica la 4.800 euro pe an, arata studiul Aviva, deoarece au mai putin ani la dispozitie pentru a economisi pana la pensie.

Cat de mare trebuie sa fie pensia?

Suma ce trebuie economisita este calculata ca diferenta intre venitul necesar la pensie si sumele acumulate de populatie prin contributii la pensia de stat si la pensia privata obligatorie. Venitul necesar este determinat astfel incat acesta sa permita persoanelor mentinerea nivelului de trai din cursul vietii active.Cei cu venituri inalte ar trebui sa dispuna de o pensie egala cu 55% din ultimul salariu net. Procentul creste pe masura ce veniturile scad, ajungand la 65% pentru persoanele cu venituri medii si la 90% pentru cele cu venituri mici.

In estimari s-au folosit si scenarii cu privire la evolutia salariilor. Autorii studiului au considerat ca pana in 2023, salariul mediu de la noi va atinge 80% din salariul mediu din Uniunea Europeana (EU27), iar ulterior, salariile vor creste in ritm cu inflatia.

Cum aflu cati bani trebuie sa economisesc?

Trebuie avut in vedere ca rezultatele studiului nu reflecta nevoia de economisire a fiecarei persoane, ci prezinta situatia la nivel agregat. Rezultatele de mai sus au fost obtinute tinand cont de evolutia salariului mediu pe economie, iar in functie de nivelul de venit al fiecarei persoane, este posibil ca suma necesara sa fie mai mica sau mai mare.

Pentru a afla o estimare tinand cont de situatia financiara proprie, cei interesati pot folosi calculatoarele Conso. Mai intai, calculatorul de pensii private obligatorii permite obtinerea unei estimari cu privire la nivelul pensiei private si proportia in care acest venit va acoperi salariul brut.

Apoi, aceste informatii pot fi folosite pentru a estima contributia lunara care trebuie platita la un fond de pensii facultative, pentru a suplimenta veniturile. Practic, se alege nivelul dorit al venitului la pensie, alaturi de veniturile ce se estimeaza a se incasa din pensia de stat si din cea privata obligatorie, iar apoi calculatorul estimeaza suma lunara ce trebuie economisita pentru atingerea propriilor obiectivelor financiare.

Ce se va intampla daca nu economisesc?

In functie de perioada ramasa pana la pensie, efortul financiar lunar poate fi mai mic sau mai mare. Persoanele tinere sunt cele mai avantajate, deoarece daca economisesc inca de pe acum, vor trebui sa puna deoparte sume mult mai mici decat daca amana aceasta decizie timp de 5 sau 10 ani.

In schimb, persoanele trecute de 35 ani vor trebui sa faca eforturi financiare mai insemnate. In cazul in care nu isi pot suplimenta veniturile pentru a acoperi aceste sume, studiul Aviva arata ca aceste persoane se vor confrunta cu una din aceste situatii:
  • Sa lucreze peste varsta de pensionare. Deja unele tari se asteapta ca numarul de persoane care lucreaza peste varsta de pensionare sa se dubleze in urmatorii 10 ani;
  • Sa se pensioneze mai tarziu. Cresterea varstei de pensionare ar reduce necesarul care trebuie economisit semnificativ;
  • Sa accepte un nivel de trai mult mai redus.

Alte articole din Pensii

Pensii

Noi presiuni pe Pilonul II! Ce scenarii se vehiculeaza?

Pilonul II de pensii, din nou in tensiune. Nici dupa ce au redus contributia de la 5,1% la 3,75% din salariul brut, guvernantii nu sunt multumiti si lanseaza noi scenarii defavorabile sistemului. Insa, ca si anul trecut, nu exista o pozitie unitara si, cu atat mai putin, un plan oficial asumat. Citeste mai mult

Ce s-a intamplat cu contributiile la Pilonul II la inceputul anului?

Avertismentele specialistilor se confirma: contributiile la Pilonul II de pensii au scazut, in valoare neta, ca urmare a reducerii contributiilor de la 5,1% la 3,75% din salariul brut. La momentul respectiv, autoritatile dadeau asigurari ca valoarea neta a contributiei nu va scadea. Citeste mai mult

Opinii recente

de marcel nicolae aga

"Detin la dansii un cont de firma, am fost in sediu sa iau un credit de nevoi personale, si doamna din sediul din ..."

Facebook