Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Dispute intre ministrul Finantelor si APAPR pe tema pensiilor private

Autor: Conso |

Publicat in: Pensii

 

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, acuza, din nou, administratorii de fonduri din Pilonul II ca isi trag comisioane de sute de milioane de lei pe an, bani care ar trebui sa ajunga in conturile de pensie. In schimb, administratorii spun ca romanii ar fi avut mai multi bani la pensie daca statul respecta calendarul de majorare a contributiilor.
 
Misa a afirmat, intr-o emisiune TV ca aceste comisioane sunt percepute degeaba. „Exista un principiu european, care spune sa nu iei comisioane din ceea ce nu ai facut. Or, administratorii de pensii Pilonul II iau acele comisioane de administrare de 2,5%, bani care se duc in conturile lor in loc sa vina in pensiile romanilor”, a subliniat ministrul.
 
Cat e comisionul si cat e randamentul?
 
In schimb, reprezentantii pietei spun ca, din analizele realizate pe baza datelor din perioada iunie 2016 – iunie 2017, comisionul mediu perceput in cadrul Pilonului II a fost de 0,98% din activul net. In aceeasi perioada, randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%, in ciuda faptului ca nivelul contributiei nu a ajuns la 6%, procent prevazut de Lege inca din 2016.
 
“Amanarile succesive de majorare a contributiei fata de calendarul initial au venit, in special, in detrimentul participantilor care ar fi avut in plus, in conturi, o suma de cel putin 4,2 miliarde de lei daca nu ar fi existat „inghetarea” contributiilor in 2009, 2015 si 2016”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Pensiilor Administrate Privat din Romania (APAPR).
 
In schimb, in cei 9 ani de activitate, fondurile de pensii private obligatorii au primit in administrare contributii brute de 28,2 miliarde de lei, diferenta pana la activele nete de 35,1 miliarde de lei (7,7 miliarde de euro) in suma de 6,91 miliarde de lei (peste 1,51 miliarde de euro) reprezentand castigul total obtinut din investitii, net de toate comisioanele, exclusiv in beneficiul participantilor romani.
 
“Cu alte cuvinte, romanii au castigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste 1,5 miliarde de euro, doar din investitiile fondurilor, sume care se adauga contributiilor deja virate in conturile lor personale”, se mentioneaza intr-un comunicat al Asociatiei.
 
In plus, potrivit Asociatiei, peste 92% din investitiile Pilonului II sunt realizate in Romania, astfel incat banii de pensii private ai romanilor contribuie la cresterea economica si crearea de locuri de munca din tara.
 
Comisioanele percepute in Romania, comparativ cu alte tari

Totodata, Asociatia mentioneaza faptul ca, din toate evaluarile interne si la nivelul Uniunii Europene, nivelul costurilor administrarii Pilonului II in Romania se numara printre cele mai scazute din UE, in contextul celor mai bune performante financiare.
 
De asemenea, potrivit celui mai recent studiu al IOPS (Organizatia Internationala a Autoritatilor de Supraveghere a sistemelor de pensii private), Pilonul II din Romania are una dintre cele mai mici rate de comisionare la nivel global, in conditiile unui procent de 8,67% fata de o medie a sistemelor analizate de 11,51%, pe o durata de 20 de ani si, respectiv, de 12,29% fata de o medie de 16,14%, pe o durata de 30 ani.
 
Ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, declara, chiar la preluarea mandatului, ca Pilonul II de pensii va fi desfiintat pentru ca beneficiile sale nu sunt atat de mari, iar comisionele incasate de fondurile de administrare sunt consistente.
 
“La nivelul Pilonului II de pensii astazi sunt acumulate 40 miliarde lei. Din analiza pe care am facut-o impreuna cu colegii, pensia pe care ar primi-o astazi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe luna", declara Misa la finalul lunii iunie.

Alte articole din Pensii

Pensii

Cum ne afecteaza reducerea contributiei la Pilonul II de pensii?

Contributia la Pilonul II scade, de anul viitor, la 3,75% din salariul brut, a decis Guvernul. Ce inseamna aceasta reducere de contributie pentru viitorii pensionari? Chiar daca oficialitatile au dat asigurari ca nu va fi afectata contributia virata in suma neta, calculele economistilor le contrazic. Citeste mai mult

Un raport al Comisiei Europene releva ce va intampla cu Pilonul II de pensii

Intentia autoritatilor romane cu privire la Pilonul II de pensii prinde, pentru prima data, contur intr-un document oficial. Insa nu al Guvernului, ci al Comisiei Europene. In Raportul institutiei publicat recent se mentioneaza faptul ca Guvernul are in vedere o reversare a reformei sistemului de pensii din 2008. Citeste mai mult

Opinii recente

de paula n..

"Am apelat la ei deoarece in mai 2017 erau printre singurii cu fonduri. Am dus actele, a venit evaluatorul f repede, a durat ..."

Facebook