Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Decizie istorica in pensiile private: Administratorii vor dezvalui in ce au investit banii populatiei

Autor: Marius Serban |

Publicat in: Pensii

 

Administratorii fondurilor de pensii vor face in scurt timp primele dezvaluiri detaliate cu privire la modul in care investesc banii acumulati de la populatie, dupa ce CSSPP a adoptat reguli mai stricte de transparenta. Conso.ro a sustinut intens aceasta masura, dupa ce a semnalat imposibilitatea participantilor de a primi informatii de acest tip.

Participantii la fondurile de pensii private vor avea in sfarsit ocazia sa cunoasca cum le-au fost investite contributiile. Noile norme privind obligatiile de transparenta adoptate de Comisia de Supraveghere (CSSPP) impun administratorilor sa publice structura detaliata a portofoliului de investitii.

Investitiile ies la vedere

Principala noutate este ca participantii vor putea cunoaste in ce tipuri de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare sunt plasati banii lor. Astfel, fondurile de pensii se vor putea diferentia mai usor, iar strategia lor investitionala va mai usor de inteles de catre clienti.

Pana acum, administratorii se limitau sa raporteze doar ponderea plasamentelor in actiuni, obligatiuni si alte tipuri de intrumente in total portofoliu. Aceste informatii erau mult prea generale si nu le permiteau clientilor sa isi faca o imagine corecta asupra investitiilor.

Informatiile detaliate vor fi publicate pe website-urile fondurilor de pensii de doua ori pe an, astfel:

-    structura portofoliului de la 31 decembrie va afisata in cel mult 5 zile lucratoare de la data de 15 aprilie (data limita pana cand trebuie trimise situatiile financiare la CSSPP);

-    structura portofoliului de la 30 iunie va fi afisata pana la data de 1 octombrie.

Cum noile norme se aplica inclusiv pentru situatiile financiare ale anului 2010, participantii vor avea ocazia de a cunoaste, peste aproximativ o luna, structura detaliata a investitiilor de la finele anului trecut.
 
Administratorii vor da raportul catre clienti

In acelasi timp, noile reguli de transparenta impun administratorilor obligatia de a da explicatii cu privire la strategia pusa in practica. In acest sens, raportul anual care trebuie publicat pana pe 31 mai, va cuprinde:

-    Principiile investitionale ale schemei de pensii si rezultatele aplicarii ei;
-    Riscurile asumate si modul de gestionare al acestora;
-    Costurile de administrare, defalcate pe categorii;
-    Modul de derulare a relatiei dintre administrator si participanti pe parcursul anului
-    Rezultatele aplicarii politicii de investitii, pentru fiecare componenta a acesteia
-    Structura protofoliului de investitii si detinerile pentru fiercare tip de investitie in parte.

Conso.ro a sustinut activ interesele participantilor

Conso.ro a fost prima publicatie financiara care a sustinut necesitatea publicarii unor informatii detaliate pentru investitiile fondurilor de pensii. Mai jos, prezentam un scurt istoric al campaniei media derulate de Conso.ro in scopul unei mai bune informari a populatiei:

-    In septembrie 2010, Conso.ro atrage in premiera atentia opiniei publice asupra riscurilor la care este expusa populatia din cauza lipsei de transparenta a administratorilor;

-    Conso.ro propune apoi catre CSSPP ca administratorii sa fie obligati sa publice pe propriile website-uri informatii detaliate despre portofoliul de investitii, in urma analizarii experientei internationale;

-    La sfarsitul lui septembrie 2010, Conso.ro dezvaluie in premiera modul in care cel mai mare fond de pensii private – ING Pensii – refuza sa informeze proprii participanti cu privire la structura detaliata a portofoliului de investitii;

-    In februarie 2011, CSSPP publica pentru prima oara investitiile detaliate ale fondurilor de pensii private, la nivel agregat. Cu aceasta ocazie, Conso.ro arata ca unele fonduri de pensii private au investit intr-o banca aflata la un pas de faliment, semnaland inca o data riscurile unor practici de investitii netransparente.

-    La sfarsitul lunii februarie 2011, CSSPP lanseaza in dezbatere publica normele adoptate astazi, in scopul cresterii gradului de transparenta a sectorului de pensii private.

-    La scurt timp, Eureko Pensii devine primul administrator de pensii private care face publica structura detaliata a investitiilor, inainte ca normele propuse de CSSPP sa fie adoptate.

Alte articole din Pensii

Pensii

Cum ne afecteaza reducerea contributiei la Pilonul II de pensii?

Contributia la Pilonul II scade, de anul viitor, la 3,75% din salariul brut, a decis Guvernul. Ce inseamna aceasta reducere de contributie pentru viitorii pensionari? Chiar daca oficialitatile au dat asigurari ca nu va fi afectata contributia virata in suma neta, calculele economistilor le contrazic. Citeste mai mult

Un raport al Comisiei Europene releva ce va intampla cu Pilonul II de pensii

Intentia autoritatilor romane cu privire la Pilonul II de pensii prinde, pentru prima data, contur intr-un document oficial. Insa nu al Guvernului, ci al Comisiei Europene. In Raportul institutiei publicat recent se mentioneaza faptul ca Guvernul are in vedere o reversare a reformei sistemului de pensii din 2008. Citeste mai mult

Opinii recente

de Spiridon Florentina

"Buna ziua, Numele meu este Florentina, luna aceasta mi se încheie perioada de 5 ani in care nu m-am putut atinge de banii ..."

Facebook