Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Detalii

Comisioane percepute in plus la Pilonul II de pensii

Autor: Conso |

Publicat in: Pensii

 

Discutiile referitoare la Pilonul II raman pe masa, insa nu este vorba de nationalizare. Pilonul II ramane in administrare privata, promit reprezentantii coalitiei de guvernare. Nivelul de finantare este in discutie! Pe de alta parte, s-a constatat ca anumite comisioane care au fost percepute mai multi ani decat trebuia.

Premierul Mihai Tudose a declarat ca discutiile pe marginea Pilonului II de pensii sunt legate de modul in care sunt administrati banii. Potrivit acestuia, o decizie se va lua pe baza rezultatelor analizei realizate de Ministerul de Finante, Casa Nationala de Pensii si ASF, care vor fi facute publice.

Ce nereguli a mai gasit Guvernul la Pilonul II?

"Tot ceea ce inseamna discutie pe Pilonul II de pensii se face la nivel de Minister de Finante, Casa de Pensii. S-au descoperit acolo niste mici probleme, asa cum spunea domnul presedinte Calin Popescu Tariceanu, niste comisioane care au fost luate mai mult decat trebuia. Trebuiau luate in primul an, asa prevede legea, si au luat mai mult timp - aproape 10 ani. Analiza este in curs de finalizare, saptamana viitoare (n.r. saptamana aceasta) cred ca domnul ministru de Finante, impreuna cu presedintele Casei Nationale de Pensii, cu cei de ASF vor prezenta concluziile, public, sa le afle tot romanul: cati bani s-au incasat mai mult sau mai putin pe drept. Dar inchiderea Pilonului II de pensii ... nu se intampla asa ceva, nu exista nationalizare, sub nicio forma. Toata discutia a fost si are loc, inca, avand in vedere interesul suveran al cetateanului: daca banii din acest pilon sunt bine administrati", a explicat Tudose.

Acesta a mai precizat ca discutiile legate de Pilonul II de pensii nu au nicio legatura cu Legea pensiilor de stat pentru ca aceasta, daca va fi aprobata, va intra in vigoare de anul viitor.

"Nicicum nu poate fi vorba sa legati Legea pensiilor de bugetul pe anul acesta, fiindca Legea pensiilor este in lucru si, daca intra in vigoare, intra de anul viitor, nu de anul acesta”, a subliniat Tudose.

La randul sau, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca Pilonul II de pensii va ramane in administrare privata si ca in coalitia de guvernare nu s-a discutat despre schimbarea sistemului de administrare.

Nivelul de finantare, strans legat de randamentul fondurilor

"Suntem de acord ca Pilonul II este un instrument util pentru cresterea veniturilor dupa retragerea din munca, dupa trecerea la pensie si noi apreciem ca trebuie mentinut, dar nu s-a pus problema, ca sa fie foarte clar, nu s-a pus problema existentei sau inexistentei Pilonului II, ci numai a nivelului de finantare", a adaugat presedintele Senatului.

Insa de nivelul de finantare este direct legat randamentul fondurilor de pensii si, implicit, suma acumulata in conturile contribuabililor, sustin administratori de Fonduri. Asociatia Pensiilor Administrate Privat din Romania (APAPR) a calculat pierderile pentru clienti generate de faptul ca statul nu a majorat contributiile la Pilonul II in conformitate cu Legea.

“Amanarile succesive de majorare a contributiei fata de calendarul initial au venit, in special, in detrimentul participantilor care ar fi avut in plus, in conturi, o suma de cel putin 4,2 miliarde de lei daca nu ar fi existat „inghetarea” contributiilor in 2009, 2015 si 2016”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Pensiilor Administrate Privat din Romania (APAPR).

Contributiile la Pilonul II ar fi trebuit sa ajunga la 6 puncte procentuale inca din 2016, insa in prezent este de 5,1 puncte procentuale din contributia pe care angajatul o plateste la pensia de stat.

Alte articole din Pensii

Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei. Citeste mai mult

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei? Citeste mai mult

Opinii recente

de Catalina Pop

"Draga Conso, Am postat aici, in 10 iulie, o opinie nu prea magulitoare la adresa serviciilor Raiffeisen, ca sa constat azi, cand am revenit ..."

Facebook