Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Top 10 actiuni preferate de fondurile mutuale

Autor: Valentin Ciobanu |

Publicat in: Investitii

 

Comportamentul managerilor de fonduri mutuale poate fi extrem de util pentru un investitor la bursa atunci cand doreste sa-si creeze un portofoliu de actiuni. Cum fondurile achizitioneaza actiuni pe un orizont de timp mai indelungat, miscarile din portofoliul lor pot oferi informatii importante despre moda viitoarelor sezoane de shopping pe bursa.

Toate fondurile deschise de investitii au avut la finele primului semestru din 2010 plasamente in actiuni in valoare de 222,2 milioane lei. In portofoliul fondurilor se gasesc 165 de emitenti insa zece dintre ei au atras aproximativ doua treimi din suma totala alocata actiunilor.

In Top 10, realizat in functie de valoarea cumulata a pachetelor de actiuni, regasim cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri), trei banci (BRD, Banca Transilvania, Erste Bank), Petrom si Transgaz.

Alocarea resurselor financiare cu precadere catre cei zece emitenti nu este deloc intamplatoare. Lichiditatea ridicata a titlurilor comparativ cu restul ofertei permite modificarea rapida a portofoliului.

SIF-uri cu potential pe termen lung


Investitiile realizate in SIF-uri acopereau la finele primului semestru aproape 31% din activul net al fondurilor. Managerii de portofoliu valideaza astfel scenariul unei cresteri inalte posibil de atins ce-i drept intr-un orizont de timp mai indelungat.

Motivul? In prezent SIF-urile se tranzactioneaza in majoritatea cazurilor cu un discount de minim 50%, adica pretul de tranzactionare actual nu reflecta decat jumatate din activul net din contabilitatea societatilor de investitii financiare.

Mai mult, o parte din detinerile SIF-urilor in cadrul companiilor nelistate sunt evaluate prudential.

Sa nu uitam ca cele cinci societati financiare sunt actionari ai BCR. In contabilitatea lor, un titlu BCR este evaluat la 6,33 sau 6,46 lei. Atunci cand Erste a facut conversia titlurilor BCR s-a utilizat o rata de 6:1. Considerand inca viabil acest reper, pretul unei actiuni BCR ar fi de 20 lei.

Cum SIF-urile detin peste 30% din capitalul social al bancii, prin simpla listare a BCR cotatia acestora ar inregistra un avans de 40-50%.

Banci inca atractive

Managerii de portofoliu au ales sa suplimenteze sumele investite in cele trei banci: BRD, Banca Transilvania (TLV) si Erste.

Includerea Erste in portofoliu este o decizie motivata de lichiditatea emitentului, rezultatele satisfacatoare raportate in primul semestru al acestui an, dar si de premisa imbunatatirii pe viitor a indicatorilor, date fiind cresterile economice, ce-i drept moderate, anuntate pentru 2010 de tari in care banca are o expunere mare.

In cazul BRD, motivatia este data de majorarea venitului net al bancii, dar si de cresterile raportate atat pe segmentul creditelor cat si al depozitelor acordate persoanelor fizice si juridice. Iar in conjunctura actuala al pietei, o rentabilitate a capitalului de 16,1% este suficient de atractiva pentru investitori.

Titlurile Bancii Transilvania s-au numarat de asemenea printre preferatele managerilor de portofoliu. Recreionarea ofertei de produse, dar si masurile adoptate de management pentru eficientizarea activitatii au constituit un suport de calitate pentru majorarea venitului net bancar dar si a profitului net, ce s-a redimensionat de aproape trei ori.

Gaze si petrol

In primul semestru al anului, o parte importanta din resursele fondurilor deschise de investitii au fost alocate catre Petrom si Transgaz, managerii de portofoliu mizand pe un parcurs al emitentilor net superior mediei pietei. Si nu s-au inselat.

Petrom a raportat cresteri ale cifrei de afaceri si profitului net. Acesta din urma a crescut cu 76,7% fata de perioada similara a nului trecut, depasind 1,63 miliarde lei. Investitorii mizeaza in continuare pe o crestere a pretului titeiului pe pietele internationale si o apreciere a monedei americane in raport cu leul, mentinand astfel atractivitatea emitentului.

In cazul Transgaz, investitorii au tinut cont de influenta majorarii din a doua parte a anului trecut a tarifelor reglementate pentru serviciile de transport al gazelor naturale. In plus, in perioada de iarna  consumul de gaze naturale inregistreaza intotdeauna o crestere considerabila, deci si cantitatea de gaze naturale transportata va puncta un avans. In aceste conditii, titlurile companiei au atasat un potential de crestere deloc de neglijat.

Top 10 actiuni la 30 iunie 2010

Pondere in total (%)
Petrom 11%
SIF Moldova 8%
SIF Banat Crisana 8%
SIF Oltenia 7%
BRD 7%
Transgaz 6%
Banca Transilvania 6%
SIF Muntenia 4%
Erste 4%
SIF Transilvania 4%
Sursa: Companiile

Alte articole din Investitii

Investitii

Cat a castigat un roman care a cumparat titluri de stat in 2015?

Persoanele fizice care detin titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice (MFP) in 2015 prin programul FIDELIS vor incasa, in data de 26 iunie, a doua dobanda anuala, in valoare de 21,5 lei/titlu. Tot atunci, vor primi si contravaloarea titlurilor detinute, avand in vedere ca acestea ajung la scadenta, potrivit Ministerului. Citeste mai mult

Progrese in implementarea CMU, dar si restante

Comisia Europeana a adoptat revizuirea intermediara a planului de actiune privind Uniunea Pietelor de Capital (CMU), din care reiese ca, din 2015 pana in prezent, doua treimi din cele 33 de actiuni stabilite au fost urmate. Rapoartele privind progresele realizate identifica, insa, si noi initiative necesare pentru a raspunde noilor provocari. Citeste mai mult

Opinii recente

de DANIELA JIPESCU

"În 2012, pe 15 iunie, am încheiat un contract de economisire- creditare cu BCR Banca pentru locuinte. Timp de 5 ani urma sa ..."

Facebook