top banner

Semne de furtuna pe pietele financiare

25 Februarie 2016 | Autor: Conso

Pietele financiare ale lumii se uita, din nou, cu ingrijorare catre China. Bursa din Shanghai inregistrat o cadere abrupta, intr-o singura sedinta de tranzactionare, dupa ce autoritatile au luat mai multe masuri, de la inceputul anului pana in prezent, pentru a preveni astfel de evolutii.
Principalul indice al bursei chineze, Shanghai Composite Index, a pierdut, in sedinta de joi, 6,41% din valoare si a ajuns la 2.741,25 puncte.
Analistii financiari spun ca pietele sunt afectate de ingrijorarile cu privire la incetinirea economiei chineze, situatia din unele banci si pretul petrolului. In plus, o serie de economisti spun ca, in prezent, sentimentul de panica este auto-intretinut, iar pietele nu mai sunt atente la realitatile economice.
De la inceputul anului, autoritatile din China au facut tot posibilul sa stopeze declinul burselor, alimentat de datele dezamagitoare venite dinspre economie.
Saptamana trecuta, a fost destituit seful Comisiei de reglementare a pietelor financiare (CSRC), in incercarea de a limita volatilitatea de pe pietele bursiere. Xiao Gang a fost criticat pentru modul in care a gestionat declinul semnificativ al pietelor chineze din vara anului trecut, cand bursele din Shanghai si Shenzhen au pierdut 40% din valoare.
In plus, mecanismul "circuit breaker", introdus in ianuarie pentru a preveni volatilitatea pietelor, a fost dezactivat dupa patru zile de utilizare, deoarece autoritatile au considerat ca a accentuat declinul burselor.
Mecanismul era bazat pe indicele CSI300, care include actiunile unor mari companii petroliere si banci de stat, cotate la cele doua burse chineze. In momentul in care acest indice scade cu mai mult de 5%, tranzactiile ar trebui suspendate timp de 15 minute.
Bursele europene inca rezista
Bursele europene inca nu au reactionat la caderile din China, insa analistii sustin ca o reactie este de asteptat daca declinul de pe pursa asiatica nu este stopat.
Nici bursa de la Bucuresti nu da semne de scadere, insa este bine cunoscut faptul ca piata financiara romaneasca nu este suficient de profunda pentru a fi conectata la evolutiile internationale, astfel incat posibilele influente ale unor scaderi in pietele internationale se resimt in Romania mult mai tarziu.
FMI face apel la masuri de simulare a cresterii economice
La randul sau, Fondul Monetar International (FMI) avertizeaza ca economia mondiala este extrem de vulnerabila la socuri negative si a cerut tarilor din G20 sa puna la punct programe de stimulare coordonate, pentru a evita oprirea economiei mondiale, transmite Reuters.
Intr-un raport pregatit in avanpremiera reuniunii ministrilor de Finante si guvernatorilor Bancilor Centrale din G20, care va avea loc la finalul acestei saptamani chiar la Shanghai, FMI sustine ca ritmul de crestere al economiei mondiale ar putea fi pus in pericol de turbulentele de pe pietele financiare, scaderea pretului petrolului si conflictele geopolitice.
”O revizuire a perspectivelor economiei mondiale este posibila”, avertizeaza FMI, la doar sase saptamani dupa ce a revizuit in scadere prognozele de crestere ale economiei mondiale cu 0,2 puncte procentuale fata de cat estima in luna octombrie 2015. Potrivit noilor prognoze, economia mondiala va urca cu 3,4% in acest an si cu 3,6% anul viitor.
In acest context, institutia financiara internationala a apreciat ca cele mai mari 20 de economii ale lumii trebuie sa continue strategiile de crestere pe care le-au prezentat deja, insa, in acelasi timp, ar trebui sa puna la punct masuri suplimentare care sa poata fi implementate rapid in cazul in care cresterea continua sa incetineasca.
FMI: Spatiul fiscal disponibil trebuie valorificat pentru cresterea investitiilor
„Tarile G20 trebuie sa faca planuri cu privire la modul in care pot sustine in mod coordonat cererea prin utilizarea spatiului fiscal disponibil pentru a creste investitiile publice”, se arata in raportul FMI.
In plus, institutia cere economiilor avansate sa se bazeze mai putin pe politica monetara si mai mult pe politica fiscala pentru a sprijini cresterea economica.
In cazul economiilor emergente, FMI sustine ca acestea ar trebui sa adopte  cursuri de schimb valutar flexibile si sa utilizeze interventiile pe piata valutara doar ca masuri temporare.
G20, grupul tarilor bogate si al principalelor economii emergente, este format din state care genereaza 85% din activitatea economica a lumii si aproape doua treimi din populatia planetei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul