top banner

Plata trimestriala a dividendelor a devenit posibila

16 Iulie 2018 | Autor: Conso

Plata trimestriala a dividendelor a devenit posibila incepand cu jumatatea acestei luni, dupa publicarea in Monitorul Oficial a Legii care permite acest lucru. Masura este optionala si poate fi aplicata doar dupa plata tuturor pierderilor reportate. Plata dividendelor din profituri fictive ramane infractiune.
“Repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve­ disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve”, se precizeaza in actul normativ.
Prevederea este valabila atat pentru societatile comerciale (infiintate in baza Legii 31/1990), cat si pentru societatile cooperatiste (care activeaza in baza Legii cooperatiei nr. 1/2005).
Dupa regularizare, sumele primite in plus trebuie returnate
La finalul anului, insa, se calculeaza profitul anual si se realizeaza regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Astfel, in cazul in care profitul anual este mai mic decat suma celor patru trimestre (pentru care au fost platite dividende), dividendele repartizate si platite in plus in cursul anului se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.
Legea precizeaza faptul ca obligatia de restituire revine persoanelor care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun.
In caz contrar (cand profitul final este mai mare), plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. Dupa acest termen, societatea datoreaza dobanda penalizatoare.
Ce spun firmele despre aceasta masura?
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) apreciaza aceasta masura si sustine ca vine in sprijinul detinatorilor de parti sociale si actiuni, in mod special in IMM-uri, in care functia de administrator de cele mai multe ori apartine detinatorului de parti sociale.
“Acordarea posibilitatii de a se plati dividende trimestrial, este un ajutor pentru acestia, administratorii si detinatorii de parti sociale din IMM-uri fiind cei mai afectati de plata anuala a dividendelor, fiind nevoiti de multe ori sa recurga la alte modalitati pentru a-si asigura traiul lunar”, se arata intr-un comunicat al Consiliului emis in momentul adoptarii Legii de catre Parlament.
Presedintele Consiliului, Florin Jianu, spune ca prin aplicarea acestei masuri, avand in vedere si impozitul de 5% pe dividende, se sustine antreprenoriatul in Romania, incurajand de asemenea si tinerii sa isi deschida propria afacere. 
“Este o masura concreta care ar trebui continuata de altele - de simplificare, digitalizare, debirocratizare, acestea fiind adevaratele nevoi ale IMM-urilor, iar nu modificarea continua a Codului Fiscal sau alte modificari menite sa bulverseze mediul de afaceri”, a precizat Jianu.
In Lege se mentine, insa, prevederea potrivit careia este considerata infractiune fapta prin care o persoana incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite in cursul exercitiului financiar.
“Se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii care (...) incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa situatiei financiare anuale sau contrar celor rezultate din aceasta”, se precizeaza in actul normativ.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul