Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Impact, amenintata cu insolventa de un partener

Autor: Conso |

Publicat in: Investitii

 

Impact a intrat in procedura de insolventa la cererea firmei de constructii Romconstruct, care ii cere dezvoltatorului imobiliar achitarea unor datorii in valoare de 1,3 milioane lei.

Cererea reprezinta o surpriza, potrivit analistilor Erste Bank, avand in vedere cuantumul foarte redus al datoriei in litigiu, echivalent cu cateva case vandute de catre Impact.

Potrivit informatiilor transmise de management, datoria revendicata de compania de constructii Romconstruct ar putea fi lesne acoperita. In discutie este insa faptul ca Impact nu recunoaste aceasta datorie, si mai mult decat atat pentru o parte din aceasta (0,3 milioane lei) a primit si o decizie favorabila a instantei de judecata din Brasov, in sensul lipsei de temei a acesteia.

Cash-ul detinut in prezent de Impact depaseste 10 milioane lei, iar fluxul de numerar lunar este de peste 4 milioane lei, potrivit reprezentantilor companiei.

“Avand in vedere usurinta cu care Impact se poate achita de aceste datorii, managementul considera ca decizia judecatorilor este cel putin ciudata”, se arata intr-un raport realizat de Erste Bank.

Romconstruct este un fost subcontractor al Impact. Potrivit managementului, contractele cu aceata companie de constructii au fost anulate din cauza lucarilor de slaba calitate, coroborate cu intarzierile sistematice privind termenele de executie asumate, ceea ce a afectat imaginea dezvoltatorului imobiliar in fata clientilor sai.

In acelasi timp, Impact are deschise litigii in instanta de la care reclama o suma de 16 milioane lei, din care 15 milioane reprezeinta penalitatile aferente intarzierilor cu care firma de constructii si-ar fi dus la indeplinire obligatiile contractuale.

Impact va solicita Curtii de Apel suspendarea procedurii de insolventa si in acelasi timp va face apel la decizia de declansare a procedurii de insolventa, solicitand anularea acesteia. Potrivit analistilor Erste, managementul Impact spera ca argumentele solide pe care urmeaza sa le aduca sa fie suficient de convingatoare pentru ca dezvoltatorul sa nu intre in etapa de reorganizare pana la finele anului.

“Deschiderea procedurii de insolventa are un impact negativ asupra imaginii si reputatiei Impact, mai ales in aceasta perioada delicata cu care se confrunta piata rezidentiala din Romania. Vanzarile si profitul operational se afla sub presiune puternica, pe fondul recesiunii prelungite si a stirilor negative din piata. Prin urmare, vedem o depreciere a pretului actiunii pe bursa pe termen scurt”, concluzioneaza analistii Erste.

Sperantele managementului Impact sunt ca decizia de intrare in insolventa sa fie ridicata relativ curand (aproximativ o luna), lucru foarte important pentru reputatia si increderea pe care o astfel de companie trebuie sa o transmita in relatia cu clientii

Impact a fost astazi suspendata de la tranzactionare, utimul pret din piata fiind de 0,427 lei in sedinta de vineri, 9 iulie.

Alte articole din Investitii

Investitii

Companiile de stat, vedetele Bursei in materie de dividende si in 2018

Investitorii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) incaseaza, si anul acesta, dividende generoase de la companiile de stat listate. Acestea au primit, si pentru 2018, “recomandarea” de la Guvern de a acorda dividende pana la limita a 90% din profitul inregistrat anul trecut. Majoritatea companiilor au si anuntat ca se conformeaza. Citeste mai mult

Produsele de investitii trebuie sa tina cont de profilul clientului

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat proiectul de norma pentru aplicarea Ghidului ESMA privind cerintele de guvernanta ale produselor MiFID II. Documentul se adreseaza institutiilor care vand astfel de produse si contine reguli clare de expunere a acestora, pentru o mai buna protectie a investitorilor. Citeste mai mult

Facebook