Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cursul de schimb, o variabila de luat in calcul in cotatiile actiunilor

Autor: Cristian Dogaru |

Publicat in: Investitii

 

Cat de mult a scazut SIF 5 in dolari in ultima luna? Ce motiv ar avea strainii sa intre la cumparare la BVB cand stiu ca ajustarea cursului de schimb leu-euro ramane o optiune posibila pentru un Guvern care nu reuseste sa impuna scaderea severa a cheltuielilor bugetare? Si cum arata investia ideala in actiuni din perspectiva…valutara?

Riscul valutar pare ultima grija a investitorului autohton. Doar traim in Romania, pretul actiunilor este in lei, dividendele se dau in lei, la ce bun sa ne gandim la valori in euro sau dolari?

 La maximul lunii aprilie, de 1,96 lei, o actiune SIF Oltenia facea 0,47 euro sau 0,64 dolari. Vineri, 4 iunie a inchis la 1,13 lei, deci un strain ar fi platit pe ea 0,26 euro sau 0,32 dolari. O scadere a pretului de 42,3% in lei, 44,6% in euro si 50% in dolari.

 Daca scaderea in euro e relativ apropiata de cea in lei, ieftinirea actiunii noastre in dolari este evident spectaculoasa. Acest fapt reflecta problemele cu care se confrunta zona euro dar si politica BNR in ceea ce priveste cursul. Daca la ultima raportare a Bancii Centrale au existat voci care sa indice costurile mentinerii cotatiilor leu-euro in luna precedenta la 500 milioane - 1 miliard euro, pentru a menaja si raportul leu-dolar eforturile BNR ar fi prea costisitoare iar riscurile asumate prea mari.

 Intrebarea este in ce masura vanzarile din rezerva BNR pot continua in acelasi ritm pentru a menaja somnul celor indatorati in euro si daca a meritat sa luam un imprumut de la FMI numai pentru asta (costurile rambursarii sunt achitate si de cei fara credite, sau cu credite in..lei)?.

 Una peste alta, daca ati iesi din papucii investitorului autohton (care cumpara in lei) si ati intra in pielea unuia strain (care schimba euro sau dolari pentru a achizitiona actiuni la SIF-uri, banci, companii petroliere romanesti) stiind ca peste un anumit interval va trebui sa faca o conversie inversa, ati ignora cursul de schimb sau nu?

 

Dincolo de problemele cu care se confrunta economia si implicit companiile listate (scaderea veniturilor unei parti a populatiei va duce la scaderea consumului, ca sa nu mai vorbim de pericolul cresterii peste cateva luni a taxelor si impozitelor), riscul unei ajustari pe cursul de schimb (pe care Grecia ca participant in euro-zone nu si-o permite, dar Romania da) poate tine la distanta investitorii straini, acum cand raliul bursier inceput in martie 2009 da semna ca a ajuns la final.

Investitia ideala la bursa, din perspectiva cursului de schimb

 Nu e rau sa ai actiuni in monede de refugiu in vremuri de restriste..economica. Adica in dolari, franci elvetieni. Asta nu inseamna ca actiunile tale nu vor scadea (si salva Domnului, dezechilibre la nivel macro au cu prisosinta si SUA ori Elvetia si datorii publice generoase), ci ca miscarile de pe cursul de schimb pot atenua efectele trendului descendent.

 La extrema opusa, se pierde cel mai mult in cazul economiilor cu probleme, unde ajustarile care urmeaza a fi facute au legatura cu veniturile populatiei si cu scaderea cursului de schimb fata de principalele devize (vezi,mai nou, Ungaria).

 Un pariu ideal din aceasta perspectiva implica actiuni la companii ce activeaza intr-o economie cu datorie publica controlabila - sa spunem sub 60% din PIB - si un deficit bugetar sub 5% din PIB (nici Germania nu se mai incadreaza in limitarile impuse de UE la acest capitol, de sub 3%).

 In felul asta nu te vei teme de pierderi accentuate de dinamica valutara. Ce parere aveti in acest context de coroana norvegiana si actiunile companiilor listate la bursa din aceasta tara petroliera?

Alte articole din Investitii

Investitii

ASF si-a pierdut rabdarea cu BVB

Autoritatea de Supravaghere Financiara (ASF) nu este de acord cu optiunea Bursei de Valori Bucuresti in privinta Contrapartii Centrale. In timp ce BVB prefera sa colaboreze cu o institutie de acest gen din alta tara, ASF propune infiintarea unei entitati nationale, care sa se ocupe de compensarea tranzactiilor pe piata de capital. Citeste mai mult

Atentionare ASF pentru investitorii pe piata de capital

ASF avertizeaza investitorii de pe piata de capital in legatura cu inca o societate care nu este autorizata sa desfasoare servicii si activitati de investitii financiare. Este vorba de Central Financial Forecast Data care, potrivit Autoritatii, nu participa la nicio schema de compensare a investitorilor din Uniunea Europeana. Citeste mai mult

Opinii recente

de Vasile Vasilache

"Stie cineva din conducerea centrala BRD,ce incompetenta este la sucursala din Vaslui ? Stie cineva ca ce explica directorul,nu bate cu ce spun ..."

Facebook

Spune-ne parerea ta despre noul Conso.ro. Te invitam sa ne trimiti sugestiile, parerile, comentariile pe care le ai in legatura cu noua forma a site-ului.