Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ce toleranta ai la scaderile bursei?

Autor: Cristian Dogaru |

Publicat in: Investitii

 

Pietele bursiere cresc si scad de multe ori emotional iar majoritatea micilor investitori sunt de regula in contratimp cu ele. Ce pierdere ti se pare acceptabila si cat de mare trebuie sa fie profitul ca sa te multumeasca? Vorbim mai jos de strategia de minimizare a pierderilor si maximizare a profitului.


Cand pietele sunt pe maxime istorice, valoarea tranzactiilor este la randul sau la valori record. Cresterile anterioare actioneaza ca un magnet pentru noii intrati asa cum scaderile sunt o bariera pshilogica greu de trecut de investitorii incepatori. In definitiv, cum ar trebui sa-ti potrivesti “stomacul” pentru a rezista la corectiile pietei?

AF-ul da si rateuri

Am auzit multi brokeri in 2008 recomand actiunile dupa valuri abrupte de scadere. Se bazau pe analiza fundamentala (AF) care le indica un moment bun de cumparare, cu toate astea cotatiile au scazut si mai mult iar actiunile au devenit din ce in ce mai interesante pana in martie 2009 cand a inceput revenirea.

Problema este ca analiza fundamentala vorbeste mult despre trecut, despre indicatorii si performantele din exercitiile financiare anterioare si nu da prea multe garantii despre viitor, in ipoteza unui declin economic care sa rupa monotonia cresterilor de PIB de pana atunci.

Cu alte cuvinte, AF-ul incearca sa prezica viitorul pornind de la trecut, o proiectie destul de riscanta. Si atunci, ce pierdere iti asumi in definitiv? Cat de mult poti accepta sa se reduca valoarea capitalului intial? Si, mai ales, cand trebuie sa vinzi pentru a opri pierderile?

Nu actiona in panica!


Chiar daca te-ai hotarat sa tai pierderile pe care ti le aduce o actiune nu o face precipitat. Nu are rost sa vinzi intr-un moment de mari scaderi in piata, de corectie generalizata. Dupa scaderi foarte mari vin in multe situatii reveniri puternice si risti sa iti amplifici paguba. 

Daca tot te-ai hotarat sa vinzi, vinde deci intr-un raliu bursier, si nu in plina corectie. Cat de mult sa astepti insa urmatorul raliu?

Regula 10%

Pentru a nu risca emotii si pierderi mai mari decat cele asumate la debutul investitiei, e bine sa vinzi o actiune la o pierdere maxima de 10-15%. Daca ai intrat esalonat pe titlul respectiv, cu cate 10% din bani si asta e prima scadere consistenta la care asisti, asta inseamna doar 1-1,5% din capital, absolut decent.

Intrand treptat, cu cate 10% din bani si marind pozitiile doar cand ai confirmarea ca esti pe directia cea buna, riscurile sunt deci minime.

Ce se intampla cand ai intrat cu mult mai multi bani - sa zicem jumatate - si te confrunti cu scaderi de 10% si peste? Ei,aici decizia tine de fiecare.

Puteti astepta o revenire marind usor toleranta la pierderi spre 15-20%. Puteti incepe esalonat vanzarea, in pachete mici, oprind-o daca piata isi revine. Lucrurile sunt mai nuantate in acest caz.

Ce...profit esti dispus sa accepti?

Multi incepatori isi accentueaza pierderile ratand momentul optim de vanzare, asa cum multi investitori isi dilueaza profitul in momentul in care trendul se schimba, cotatiile scad, iar ei asteapta minuni.

Spre deosebire de cazul limitarii pierderilor, in cazul marcarii profitului nu e bine sa mergi cu o tinta anume - sa zicem de 10, 20, ori 30%.

Cum pietele se pot dovedi de multe ori irationale, profitul poate fi nesperat de mare uneori (vezi raliul inceput in 2009).

Vinde deci actiunile cand apar semnale clare de schimbare a trendului: scaderi pe volume mari, cotatii care intra sub mediile mobile de 200 de zile, vesti proaste cu impact pe temen lung, etc.

Sigur, aceasta asteptare de cateva zile poate sa coste, dar cine nimereste minimele la cumparare si maximele la vanzare, altfel decat din pur noroc?

In concluzie:

1.    investeste esalonat, cate 10% din capital
2.    stopeaza pierderile la procentul fixat din start-sa spunem 10% din valoarea detinerilor
3.    nu vinde in panica, preferabil alege exitul pe o revenire a bursei
4.    asteapta o schimbare clara de trend inainte de a marca profitul.

Alte articole din Investitii

Investitii

Titluri de stat pentru populatie din 2018! Vezi care sunt conditiile

Populatia va putea cumpara, din 2018, titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice (MFP), direct de la unitatile Trezoreriei, in cadrul programului Tezaur. Ministerul a aprobat emiterea unor astfel de instrumente de economisire printr-un Ordin publicat in Monitorul Ofical. Citeste mai mult

Ministerul Finantelor va emite titluri de stat pentru populatie

Romanii vor putea cumpara titluri de stat, asemenea, bancilor, prin intermediul Trezoreriei. Emisiunile vor fi stabilite de Ministerul Finantelor Publice, iar titlurile vor putea fi cumparate de populatie fara comision. In plus, dobanda obtinuta de detinatorii de titluri nu va fi impozabila, anunta Ministerul. Citeste mai mult

Opinii recente

de Nicoleta Gherghina

"Serviciile BCR, competenta si profesionalismul angajatiolor sai de o extrem de proasta calitate. Asemenea erori si lipsa de rigoare si seriozitatea - rar am ..."

Facebook