Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ce beneficii aduce scrisoarea de garantie bancara?

Laura Stoicescu

AUTOR:

Laura Stoicescu
manager in cadrul Departamentului IMM la Raiffeisen Bank

Data publicarii:

Intrebare: Ce inseamna si la ce foloseste scrisoarea de garantie bancara? Marinescu Angel, Bucuresti

Raspuns: Scrisoarea de garantie bancara reprezinta o obligatie ferma, irevocabila si neconditionata a bancii de a plati o suma beneficiarului in cazul neindeplinirii de catre clientul bancii a obligatiilor contractuale. Cele mai uzuale scrisori de garantie sunt cele de participare la licitatie, de buna executie, de restituire a avansului, de garantare a platii chiriei, de garantare a platii taxelor vamale.

Emiterea scrisorilor de garantie se face pe o perioada certa, functie de conditiile contractuale. Acestea se garanteaza cu cash colateral sau ipoteci/gajuri. Acest lucru inseamna ca beneficiati de un instrument de garantare a obligatiilor din contractele incheiate cu partenerii dumneavoastra de afaceri.

In cazul in care clientul bancii are nevoie de mai multe scrisori de garantie atunci se poate aproba un plafon de emitere scrisori de garantie In acest caz clientul bancii va prezenta documentele necesare emiterii scrisorii de garantie la fiecare solicitare, iar depozitul colateral va fi constituit individual, la valoarea fiecarei scrisori de garantie, inainte de emiterea acesteia.

Termenul de valabilitate a plafonului si suma acestuia sunt stabilite in functie de valoarea, valabilitatea si frecventa scrisorilor de garantie emise.

Opinii recente

de Mihai Stoicescu

"TEMA DE STUDIU SI DE LUARE AMINTE Am semnat un contract cu BCR BANCA PENTRU LOCUINTE in septembrie 2011 pe o durata de 5 ..."

Facebook