Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Brokerii nu vad schimbari majore pe bursa pana la finele anului

Autor: Alina Branescu |

Publicat in: Investitii

 

Brokerii indeamna investitorii la prudenta in perioada urmatoare, intrucat nu vad schimbari majore pozitive pe bursa. Acestia trebuie sa fie atenti atat la evolutia pietelor externe, care dau in general tonul de pe piata locala, dar si la climatul intern economic si politic, care tine in continuare marii investitori departe de bursa.

Ultimele luni au fost caracterizate de o lichiditate extrem de scazuta, valoarea medie a tranzactiilor de la BVB fiind de numai 2 milioane euro pe zi. Si fluctuatiile bursiere si-au pierdut din intensitate, indicele general al pietei (BET-C) marcand castiguri sau pierderi zilnice de pana la 2%, in conditiile in care in prima jumatate a anului acestea ajungeau frecvent la 5-6%.

“Pe termen scurt, piata noastra este blocata si va ramane asa pana cand fie cresterile din plan extern se vor accentua (lucru mai putin probabil in acest moment), fie pe plan intern vor aparea stiri pozitive suficient de puternice pentru a determina reactia investitorilor”, este de parere Iulian Panait, presedinte KTD Invest.

Ce ar putea debloca piata?

Vestile bune care ar putea dezmorti piata in acest moment ar trebui sa vina in primul rand din partea guvernului, explica Panait, prin clarificarea masurilor de relansare economica si a cadrului fiscal recent modificat.

Pe de alta parte, el considera ca si anumite evenimente privind principalii jucatori de pe piata de capital ar fi suficiente pentru a misca lucrurile: listarea Fondului Proprietatea anuntata pentru inceputul lui 2011, un vot asupra propunerii de modificare a pragului la SIF-uri, planurile de viitor ale Sibex si BVB etc.Asteptarile pentru finele anului nu sunt foarte optimiste, brokerii evitand insa sa ofere previziuni precise, din cauza gradului mare de incertitudine privind economia romaneasca si capacitatea acesteia de a iesi din traiectoria negativa pe care s-a inscris de ceva timp.

Ei spera totusi ca atat lichiditatea sa revina la cote mai ridicate, de 6-7 milioane euro pe zi, cat si actiunile sa recupereze din terenul pierdut din cauza conjuncturii economico-sociale a Romaniei.

Sectorul financiar da semnalul  

Razvan Pasol subliniaza ca foarte importante sunt insa rezultatele emitentilor din sectorul financiar, principalul motor al bursei de la Bucuresti, considerand insa ca raportarile financiare nu vor fi deloc bune in urmatoarele trimestre, din cauza recesiunii economice care nu se preconizeaza a se sfarsi inca.
 
“Aceasta parere este valabila atat in cazul bancilor cat si al SIF-urilor. Si cum acesti emitenti deocamdata reprezinta considerabil mai mult de jumatate din rulajul mediu zilnic al pietei, probabil ca de aici vine principalul pericol pentru evolutia bursei, caci un eventual declin al preturilor pentru acesti emitenti ar putea contamina intreaga bursa”, afirma Razvan Pasol.

Mihai Chisu, broker la IFB Finwest considera ca perioada urmatoare pare mai putin riscanta pentru cei care mizeaza pe scadere. Si acestia trebuie sa aiba o vigilenta sporita intrucat impulsurile pozitive dupa lungi perioade de negativism se consuma exploziv.

Investitiile vor da rezultate pe termene mai lungi

Daca unii brokeri considera ca intr-o astfel de perioada, de obicei, cel mai bine este sa astepti pana se contureaza un sens de evolutie a pietei, altii recomanda trasarea unei strategii investitionale mai putin riscante.

“Investitorii ar trebui sa profite de preturile bune din prezent, dar cu prudenta.
Recomandarea mea actuala ramane pentru o investitie de aproximativ 40% din sumele disponibile in actiuni, cu un orizont al investitiei de 1-3 ani, iar restul sumelor disponibile sa fie mentinute in instrumente cu venit fix precum depozite bancare sau fonduri monetare”, apreciaza Razvan Pasol, director general la Intercapital Invest.

Pasol recomanda ca procentul investitiei in actiuni sa fie majorat in timp, doar daca se contureaza o directie pozitiva a pietei de capital.

Alte articole din Investitii

Investitii

Ce masuri se iau pentru protectia investitorilor in produse riscante?

Produsele financiare extrem de riscante tenteaza tot mai agresiv consumatorii insuficient educati financiar. De aceea, autoritatile interne si internationale, dar si principalele retele de socializare si motoare de cautare au anuntat masuri de protectie a consumatorilor si de limitare a publicitatii agresive pentru aceste produse. Citeste mai mult

Companiile de stat, vedetele Bursei in materie de dividende si in 2018

Investitorii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) incaseaza, si anul acesta, dividende generoase de la companiile de stat listate. Acestea au primit, si pentru 2018, “recomandarea” de la Guvern de a acorda dividende pana la limita a 90% din profitul inregistrat anul trecut. Majoritatea companiilor au si anuntat ca se conformeaza. Citeste mai mult

Opinii recente

de Florin Stefan

"Neserioasa banca! Prima banca care comisioneaza incasarea salariului, desi isi fac publicitate ca nu au nici un cost. "

Facebook