Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Avertisment cu privire la criptomonede si de la autoritatile europene

Autor: Conso |

Publicat in: Investitii

 

Autoritatile europene de supraveghere (European Supervisory Authorities – ESAs) pentru instrumente financiare, banci si asigurari si pensii au emis o atentionare pan-europeana adresata consumatorilor referitoare la riscurile asociate cumpararii de monede virtuale. Unul dintre acestea este volatilitatea ridicata a preturilor acestor active.

ESMA, EIOPA si EBA se declara a fi ”ingrijorate” de faptul ca tot mai multi oameni cumpara monede virtuale fara sa cunoasca riscurile implicate.

Potrivit acestei atentionari, postate si pe site-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara din Romania, monedele virtuale si platformele unde consumatorii tranzactioneaza nu sunt reglementate conform legilor UE, ceea ce inseamna ca nu vor beneficia de protectia asociata serviciilor financiare reglementate.

In plus, anumite platforme de tranzactionare s-au confruntat cu probleme operationale severe in timpul carora consumatorii nu au putut cumpara si vinde monede virtuale, inducand pierderi din cauza fluctuatiilor de pret din intervalul perioadei de intrerupere.

Conform atentionarii, monedele virtuale sunt active ”extrem de riscante” si nepotrivite pentru investitii.

Potrivit acestor institutii, monedele virtuale, cum este bitcoin, sunt volatile si dau ”semne clare de formare a unei bule speculative”. Aceastea au adaugat ca persoanele care investesc in monede virtuale trebuie sa fie constiente de riscurile ridicate ”de a pierde o mare parte sau chiar toata suma investita”.

UE se alatura in acest fel altor autoritati guvernamentale care au avertizat in legatura cu riscurile implicate de monedele virtuale.

In Romania, atat Banca Nationala cat si ASF au avertizat consumatorii cu privire la riscul unor astfel de investitii.

Alte articole din Investitii

Investitii

Bursele se cutremura la nivel mondial. Simpla corectie sau semnele unei noi crize?

Bursele din intreaga lume au fost afectate luni si marti de corectii substantiale, urmand tendinta de scadere puternica de pe Wall-Street. Indicele Dow-Jones a scazut luni cu aproape 1.600 de puncte - cel mai mare declin din istorie in timpul unei zile de tranzactionare. Scaderi au fost remarcate in Asia si Europa, dar si la Bucuresti. Citeste mai mult

Avertisment BNR: Atentie la investitiile in monedele virtuale!

BNR avertizeaza populatia asupra riscului ridicat de pierdere a sumelor investite in monedele virtuale, cum ar fi Bitcoin, clasificandu-le drept active speculative, extrem de volatile si riscante. Citeste mai mult

Opinii recente

de paula n..

"Am apelat la ei deoarece in mai 2017 erau printre singurii cu fonduri. Am dus actele, a venit evaluatorul f repede, a durat ..."

Facebook