Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Angajatii platesc contributii la stat si din activitatea de PFA?

Irina Nutescu

AUTOR:

Irina Nutescu
consultant la PricewaterhouseCoopers Romania

Data publicarii:

Intrebare: Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu OUG 58/2010. Daca am serviciu cu carte de munca mai trebuie sa platesc la sanatate si pe PFA? Am inteles ca la pensii si somaj da dar la sanatate nu stiu sigur.
Neacsu Marian, Bucuresti

Raspuns: Conform art. 3 alin. 2) din HG 791/ 2010 persoanele care realizeaza, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv (lunar, trimestrial sau semestrial) datoreaza contributii individuale si pentru veniturile de natura profesionala.

Acelasi act normativ defineste la art. 3 alin 1) contributiile individuale ca fiind "contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari de somaj si de asigurari sociale pentru sanatate".

In cazul dumneavoastra specific, avand in vedere ca obtineti venituri salariale (conform unui contract individual de munca) si realizati venituri de natura profesionala (prin intermediul unei PFA), veti datora contributii individuale, inclusiv asigurari sociale de sanatate. Aceasta presupunand ca veniturile profesionale sunt realizate in mod repetitiv, si nu ocazional.

Opinii recente

de Florin Stefan

"Neserioasa banca! Prima banca care comisioneaza incasarea salariului, desi isi fac publicitate ca nu au nici un cost. "

Facebook