top banner

Veniturile bancilor nu au fost intimidate de criza

26 Iulie 2010 | Autor: Ramona Iluca

Reactia bancilor pe timp de criza financiara a fost sa-si creasca marjele de dobanda. In acest fel, unele dintre banci nu numai ca au evitat scaderea veniturilor, dar au reusit sa obtina si o majorare a acestora, cu toate ca cererea de credit a scazut abrupt. Nota de plata majorata a fost achitata de clienti si de statul roman.
Analizand veniturile obtinute de bancile din Romania din dobanzi si comisioane se poate observa un trend clar de crestere a acestora in ultimii ani, care s-a mentinut chiar si pe timp de criza.
Anul 2008 a fost in mod clar unul bun pentru banci. Veniturile nete din dobanzi si comisioane au crescut in medie cu 20%-40%. De exemplu, la BCR aceste venituri s-au majorat cu 40% in 2008 fata de 2007, de la 2,8 miliarde lei la 3,9 miliarde lei.
Si la BRD situatia este asemanatoare, veniturile nete majorandu-se cu aproximativ 25%, pana la peste 2,6 miliarde lei in 2008. La UniCredit Tiriac Bank, aceste venituri au crescut de la 0,5 miliarde lei in 2007 la 0,83 miliarde lei in 2008, iar la Raiffeisen Bank cresterea a fost de peste 45%.
Cresterea veniturilor in aceasta perioada a fost una axata mai degraba pe cresterea numarului de clienti si nu neaparat prin majorarea dobanzilor si comisioanelor practicate.
Imunitate la criza
In 2009, aceasta solutie nu mai avea cum sa functioneze. Cand criza s-a facut simtita si la noi, bancile au oprit creditarea, astfel ca vanzarile noi de credite nu au mai putut genera venituri suplimentare. In plus, scaderea soldului creditelor (ca urmare a rambursarilor firesti) puneau in pericol chiar mentinerea fluxului de venituri generat anterior prin creditele acordate. In aceste conditii, bancile aveau nevoie de o solutie.
Desi cu un ritm de crestere mai lent, unele dintre ele au reusit sa gaseasca solutii chiar sa isi majoreze veniturile nete din dobanzi si comisioane in 2009. Evolutia fireasca ar fi fost ca veniturile sa scada, asa cum s-a intamplat si in cazul companiilor din economia reala.
In schimb, la BCR, veniturile nete din dobanzi si comisioane au crescut, in 2009, cu aproape 15% fata de 2008. Evolutia s-a datorat mai ales cresterii veniturilor din dobanzi. Acestea s-au majorat de la 3 miliarde lei in 2008 la peste 3,8 miliarde lei in 2009.
Pentru BRD, ritmul de crestere al veniturilor s-a diminuat, insa nu la fel de mult. Veniturile nete au avansat cu 15% in 2009 fata de 2008, pana la 3 miliarde lei.
Cine a achitat nota de plata?
Solutia salvatoare a fost cresterea marjelor de dobanda solicitate la creditele in derulare, dar si a randamentelor cerute la titlurile de stat (plasamentele preferate in cursul anului trecut). Astfel, ca nota de plata a fost achitata de clientii existenti ai bancilor si de statul roman.
La nivelul unei banci, marja de dobanda se poate estima ca raport intre veniturile nete din dobanzi si activele purtatoare de dobanda (active totale, mai putin imobilizarile).
Conform calculelor Conso.ro, marja de dobanda de la BCR a crescut de la 4,51% in 2008 la 5,67% in 2009. Soldul creditelor acordate a crescut usor, cu 2 miliarde de lei, insa majorarea semnificativa a marjei a permis cresterea veniturilor nete din dobanzi.
La BRD, marja a crescut tot cu aproximativ 1 punct procentual, de la 3,81% la 4,75%, in timp ce soldul creditelor acordate clientilor nebancari a crescut cu 0,7 miliarde lei.
Pentru Raiffeisen Bank, desi marja de dobanda a crescut de la 3,6% la 4,6%, reducerea soldului creditelor cu pana la 10,2 miliarde lei si-a pus amprenta asupra veniturilor nete din dobanzi, care au scazut cu 18%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul