Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

MAE si BNR au pozitii divergente cu privire la darea in plata

Autor: Conso |

Publicat in: Info banci

 

Directiva Uniunii Europene privind creditele ipotecare permite incheierea unui credit ipotecar prin predarea imobilului ipotecat catre banca, iar Parlamentul European recomanda tuturor statelor membre o astfel de masura, sustine Ministerul Afacerilor Externe. Pe de alta parte, BNR spune ca Legea nu are sustinere in niciun act european.

Actul normativ european stabileste obligatia armonizarii maximale a legislatiei statelor membre doar in doua privinte, respectiv fisa europeana de informatii standardizate si calculul dobanzii anuale efective. In schimb, prevederi precum cele continute de Legea adoptata de Parlamentul Romaniei, care permit stingerea datoriei unui debitor catre banca prin predarea imobilului ipotecat, sunt permise de directiva europeana, a precizat MAE la solicitarea Profit.ro.

Directiva 17 permite statelor membre sa introduca dispozitii mai stricte

“Directiva permite statelor membre sa mentina sau sa introduca dispozitii mai stricte decat cele prevazute in acele domenii despre care nu se precizeaza clar ca fac obiectul unei armonizari maximale”, subliniaza institutia citata.

Mai mult, MAE subliniaza faptul ca directiva UE interzice in mod explicit statelor membre sa se opuna intelegerilor de tipul darii in plata dintre client si banca. “Statele membre nu impiedica partile la un contract de credit sa convina in mod explicit ca returnarea sau transferul catre creditor al garantiei sau al veniturilor obtinute din vanzarea garantiei este suficient pentru a rambursa creditul”, se mentioneaza in Directiva Europeana.

In plus, actul normativ european arata ca statele membre trebuie sa instituie proceduri pentru a se permite depunerea tuturor eforturilor in vederea obtinerii celui mai bun pret pentru bunul imobil care face obiectul executarii silite, dar in cazul unei sume restante rezultate n urma executarii, consumatorul trebuie protejat, subliniaza MAE.

Olteanu (BNR): Legea include si speculatorii de terenuri

Legea privind darea in plata a fost aprobata saptamana trecuta in Parlamentul Romaniei si a starnit un val de critici fara precedent din partea mediului bancar. Reprezentantii bancilor au anuntat ca vor solicita presedintelui Romaniei sa atace Legea la Curtea Constitutionala si sustin ca ar putea provoca o procedura de infringement din partea Comisiei Europene.

Si reprezentantii Bancii Nationala a Romaniei se opun aparitiei acestei Legi. Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, scria recent ca Legea nu se refera la consumatori. „Pe forma, textul legii nu asuma asa ceva. In expunerea de motive apare o referire indirecta la domeniul protectiei consumatorului, in paragrafele finale, dar nici acolo nu se asuma incadrarea legii in aceasta categorie. In sfarsit, pe fond, legea nu poate fi una de protectie a consumatorului pentru ca subiectul legii nu se inscrie in aceasta categorie, ci include, pe langa consumatori, si alte categorii de tipul dezvoltatorilor imobiliari ori a speculatorilor de terenuri”, scrie Olteanu pe blogul BNR.

Pe de alta parte, viceguvernatorul BNR spune ca nu exista nicio reglementare europeana care sa sprijine o asemenea fortare. „Nu exista nicio prevedere in cadrul respectivei Directive (17/2014 – n.r.)care sa se refere la dreptul debitorului de a decide unilateral darea in plata. Dimpotriva, Directiva cuprinde trei dispozitii contrare proiectului”, a subliniat Olteanu.
Cele trei dispozitii contrare sunt, in opinia lui Bogdan Olteanu, reprezentate de faptul ca directiva instituie obligatia statelor membre de a nu impiedica darea in plata prin acordul partilor, instituie masuri de facilitare a rambursarii sumelor inca datorate dupa executarea silita, dar facilitarea nu inseamna scutire, si exclude aplicarea la contractele in vigoare la data punerii in aplicare a Directivei, respectiv martie 2016.

Alte articole din Info banci

Info banci

Ce tranzactii se confirma pe piata bancara din Romania?

Situatie rar intalnita pe piata bancara. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a respins tranzactia prin care OTP Bank intentiona sa preia Banca Romaneasca. Decizia nu a fost oficial explicata, insa era oarecum asteptata, avand in vedere termenul indelungat de analiza. In schimb, o alta tranzactie in derulare a primit toate aprobarile necesare. Citeste mai mult

Angajatii din banci nu vor mai fi ''premiati'' pentru planul de vanzari

Angajatii din sistemul bancar nu vor mai putea fi motivati financiar sa vanda clientilor produse si servicii cat mai multe si cat mai complexe. Prevederea este cuprinsa intr-un Ghid emis de Autoritatea Bancara Europeana (ABE) pe care trebuie sa il respecte toate institutiile aflate sub supravegherea BNR incepand din data de 13 ianuarie 2018. Citeste mai mult

Opinii recente

de Angela Ilis

"Desi mi-am platit toate datoriile catre ei, insista sa-mi tina conturile deschise. Nu scrie nicaieri procedura de inchidere, iar cineva ti-o va spune ..."

Facebook