Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Basescu foloseste propunerile Conso pentru a retrimite in Parlament legea de infiintare a ASF

Autor: Conso |

Publicat in: Info banci

 
Basescu foloseste propunerile Conso pentru a retrimite in Parlament legea de infiintare a ASF Basescu foloseste propunerile Conso pentru a retrimite in Parlament legea de infiintare a ASF

Presedintele Basescu a solicitat Parlamentului reexaminarea legii de infiintare a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), cerand 10 ani de experienta pentru conducatorii ASF si ca acestia sa nu fie rude nici cu parlamentarii simpli, nu doar cu conducatorii Camerelor. Cele doua propuneri au fost trimise de Conso catre Guvern in decembrie 2012.

La finalul anului trecut, Conso.ro a trimis catre Guvernul Romaniei si Ministerul Finantelor Publice, prin intermediul redactorului sef Alin Iacob, in cadrul procesului de dezbatere publica, o serie de propuneri si observatii pe marginea OUG privind infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Propunerea Conso.ro a vizat inclusiv o modificare de fond, prin aducerea sub aceeasi umbrela a autoritatii unice in forma propusa de guvern si a supravegherii bancare, aflata in prezent in responsabilitatea BNR.

In ceea ce priveste propunerile care vizau strict textul proiectului elaborat de guvern, Conso.ro a facut 8 observatii punctuale.

Acestea vizeaza inclusiv selectarea membrilor din conducerea ASF pe criterii de performanta, de catre experti in recrutarea resurselor umane. In plus, lista celor nominalizati ar trebui sa includa doar persoane cu experienta de minimum 10 ani intr-o functie de conducator de banca, societate de asigurari, etc., respectiv de 5 ani in cazul unei societati de administrare a fondurilor de pensii private (data fiind noutatea industriei pensiilor private) sau in consiliul unei autoritati de supraveghere (BNR, CSA, CNVM, CSSPP).

De asemenea, Conso.ro a mai propus includerea senatorilor si deputatilor pe lista persoanelor cu care viitorii conducatori ai ASF nu trebuie sa fie rude, alaturi de categoriile deja mentionate in propunerea legislativa – Presedintele Romaniei, membrii Guvernului, membrii CA ai BNR, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului.

De asemenea, Conso.ro a propus ca remuneratia lunara bruta a membrilor Consiliului ASF (inclusiv sporurile) sa nu depaseasca 15.000 euro, iar membrii acestuia sa nu fi fost condamnati pentru infractiuni economice, acte si fapte de coruptie, etc.

Din pacate, propunerile Conso.ro au fost ignorate de reprezentantii executivului, care au inaintat la Parlament ordonanta de urgenta pentru infiintarea ASF in forma in care aceasta a fost supusa dezbaterii publice.

Presedintia a respins legea folosind o parte dintre argumentele Conso


Legea privind infiintarea ASF a fost intoarsa la finele saptamanii trecute de presedintele Basescu pentru reexaminare. Cele doua motive invocate de presedintie se regasesc si in propunerile din decembrie 2012 ale Conso.ro: impunerea unor criterii mai stricte pentru conducatorii ASF si includerea senatorilor si deputatilor in randul persoanelor cu care viitorii conducatori ai ASF nu trebuie sa fie rude sau afini pana la gradul al 3-lea.

“Avand in vedere faptul ca ASF are ca obiectiv consolidarea cadrului de functionare si supraveghere a pietelor financiare, consideram oportun ca toti candidatii la calitatea de membru in conducerea executiva a ASF ar trebui sa aiba o experienta profesionala de minim 10 ani in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare”, se arata in comunicatul presedintelui.

In ceea ce priveste incompatibilitatea si conflictul de interese, textul legii trimis initial de Parlament catre presedinte prevedea ca membrii ASF nu trebuie sa fie “soti si nici rude ori afini pana la gradul al III-lea cu presedintele Romaniei, presedintii Camerelor Parlamentului, membrii Guvernului, membrii consiliului de administratie al BNR”.

Propunerea presedintelui este ca membrii consiliului de conducere al ASF sa nu fie soti sau rude ori afini de pana la gradul al III-lea cu niciunul din membrii Parlamentului (asa cum a propus si Conso.ro), avand in vedere ca numirea se face tocmai de catre Parlament.

Alte articole din Info banci

Info banci

Echipa Conso.ro va ureaza Sarbatori Fericite si La Multi Ani!

Pana pe 5 ianuarie, echipa Conso.ro intra in vacanta. Celor care cititi acest mesaj, utilizatorii nostri fideli, va uram Sarbatori Fericite si La Multi Ani si va promitem ca si in 2017 va vom fi alaturi cu cele mai bune si mai actualizate informatii financiare! Citeste mai mult

Cum lucreaza bancile de Craciun si Anul Nou

Unitatile bancare sunt inchise in zilele de 25 si 26 decembrie 2016, respectiv 1 si 2 ianuarie 2017, cu exceptia unor agentii din centrele comerciale. Insa si in zilele mentionate, clientii pot accesa unele servicii, prin intermediul canalelor alternative. Citeste mai mult

Opinii recente

de Marie-Anne Budur

"În luna septembrie anul 2015 am f?cut demersurile pentru un credit ipotecar la Garanti Bank. De?i sunt cu cardul de salariu la dân?ii ..."

Facebook