Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Bancile si-au transferat comisioanele de analiza dosar in alte costuri

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: Info banci

 

Bancile trebuie din acest an sa perceapa comisioane in suma fixa la analiza dosarului de credit, pentru acelasi tip de imprumut, conform noilor prevederi legislative. Multe banci au gasit insa portite ca sa mentina tarife diferentiate in functie de suma imprumutata, costurile fiind transferate in rata dobanzii sau in comisioanele de gestiune.

Obtinerea unui credit necesita plata unui comision pentru analiza dosarului de credit. Practica uzuala a fost ca bancile sa stabileasca un comision la acordare in forma procentuala. De exemplu, un comision de 3% insemna ca un client care solicita un credit de 30.000 euro achita 900 euro, iar altul care solicita 100.000 euro  - suporta un cost de 3.000 euro. In ambele cazuri, insa, procedura de lucru era in principiu aceeasi, numai ca banca incasa de trei ori mai mult in cel de-al doilea caz.

Legea 288/2010 a urmarit sa elimine aceste practici si a impus ca analiza dosarului sa aiba un cost in suma fixa pentru fiecare tip de credit acordat in cadrul aceleiasi institutii de credit.

Comisionul nu dispare, se transforma!


Pana in prezent, aproximativ jumatate din institutiile de credit au reusit sa isi definitiveze noua structura de costuri, eliminand exprimarea procentuala a comisionului de analiza dosar.

Cele mai multe nu au optat insa pentru exprimarea in suma fixa, ci au preferat sa elimine complet acest cost si sa majoreze corespunzator rata dobanzii sau comisioanele lunare procentuale.

Spre exemplu, BCR a renuntat la comisionul de analiza de 2,5% in cazul creditului ipotecar, dar a majorat marja de dobanda peste Euribor. In acest fel, sumele platite in final de fiecare client in parte depind tot de suma imprumutata, deoarece costurile sunt exprimate procentual.

Pe de alta parte, exista si cazuri in care bancile au adoptat recomandarile deputatilor. La Bancpost, analiza dosarului costa acum 500 lei in cazul creditelor negarantate si 1.500 lei sau 400 euro in cazul creditelor ipotecare sau de nevoi personale cu ipoteca. Comisioanele anterioare percepute pentru analiza dosarului de credit variau intre 1% si 3%.

Si la CEC Bank se intalneste aceeasi situatie: comisionul de analiza dosar de 0,25% din valoarea creditului s-a transformat in 250 lei pentru creditele de consum si in 500 lei pentru creditele garantate cu ipoteca.

Unele banci au transferat costul in comisionul de gestiune

Pe de alta parte, ING Bank si Banca Carpatica sunt doua exemple de banci care au gasit o modalitate prin care aplica litera legii, dar percep in continuare comisioane procentuale la acordarea imprumutului.

Astfel, pe langa un comision de analiza dosar exprimat in suma fixa, cele doua banci mai impun, o singura data la acordarea creditului, un comision procentual de administrare, aplicat la valoarea creditului.

Pentru un credit ipotecar de la ING Bank, clientii platesc 215 lei pentru analiza dosarului si un comision de administrare de 1% din valoarea creditilui, datorat la acordare. La Carpatica nu se plateste analiza dosarului, dar se retine 2% din creditul aprobat, sub forma de comision de administrare.

Bancile au reactionat la fel si dupa aparitia OUG 50/2010


Pana in 2010, bancile impuneau atat un comision fix de analiza dosar cat si unul de acordare, iar nivelul acestuia din urma ajungea chiar si la 6% din valoarea creditului solicitat.

Odata cu eliminarea comisionului de acordare prin OUG 50/2010, bancile au transformat comisionul de analiza in procent, fara sa reduca nivelul costurilor initiale. Iar, in momentul in care s-a impus o suma fixa au decis sa introduca aceste comisioane in marjele de dobanda.

Costul efectiv al analizei unui dosar de credit nu este insa reflectat decat in mica parte in aceste comisioane, dovada fiind si diferentele extrem de mari intre valorile practicate de diferite banci.

Valorile practicate de banci pentru analiza dosarului de credit

Banca

Credite de nevoi personale fara ipoteca

Credite ipotecare/imobiliare

comision vechi

comision nou

comision vechi

comision nou

BCR

3%

0 lei

2,5% - 3%

0 lei

Raiffeisen Bank

3%

0 lei

1,9% - 2,2%

0 lei

Alpha Bank

3%

0 lei

1%

0 lei

CEC Bank

0,25%

250 lei

0,25%

500 lei

Banca Transilvania

3%-4%

0 lei

2,5%

0 lei

Bancpost

3%

500 lei

1%-2%

1.500 lei/ 400 euro

Garanti Bank

3%

0 lei

2,5%

0 lei

sursa: bancile comerciale

Alte articole din Info banci

Info banci

Angajatii din banci nu vor mai fi ''premiati'' pentru planul de vanzari

Angajatii din sistemul bancar nu vor mai putea fi motivati financiar sa vanda clientilor produse si servicii cat mai multe si cat mai complexe. Prevederea este cuprinsa intr-un Ghid emis de Autoritatea Bancara Europeana (ABE) pe care trebuie sa il respecte toate institutiile aflate sub supravegherea BNR incepand din data de 13 ianuarie 2018. Citeste mai mult

Echipa Conso.ro va ureaza Sarbatori Fericite si La Multi Ani!

Pana pe 8 ianuarie 2018, echipa Conso.ro intra in vacanta. Va uram tuturor Sarbatori Fericite si La Multi Ani si va promitem ca vom reveni in forta in 2018 cu cele mai bune si mai actualizate informatii financiare! Citeste mai mult

Opinii recente

de laurentiu nita

"Doresc sa iau legatura cu oricine in cadrul institutiei care ma poate ajuta referitor la stadiul creditului acordat la cumpararea unui produs de ..."

Facebook