top banner

Bancherii, taxati daca produsul vandut afecteaza consumatorul

05 Ianuarie 2016 | Autor: Conso

Sistemul de bonusuri acordate bancherilor se schimba, astfel incat sa se tina cont si de volumul de produse si servicii vandute, dar si de drepturile si interesele consumatorilor. Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a lansat spre consultare un set de norme in acest sens, care ar putea intra in vigoare la jumatatea acestui an.
„Evolutiile din ultimii ani au evidentiat cazuri semnificative de abatere si vanzare neconforma de produse si servicii financiare de catre personalul din institutiile financiare. Politicile si practicile de remunerare defectuoasa au fost identificate ca fiind un factor cheie care a stat la baza acestor abateri. Impactul vanzarii neconforme a fost considerabil si a cauzat prejudicii consumatorilor din cauza faptului ca produsele sau serviciile au fost inadecvate, necorespunzatoare sau prea scumpe”, mentioneza autoritatea.
In plus, EBA sutine ca politicile de remunerare anterioare au pus presiune asupra personalului de vanzari, pentru a plasa cat mai multe produse, indiferent de urmari, au afectat institutiile financiare, ca urmare a amenzilor incasate, au subminat increderea in institutiile si pietele financiare si au au creat costuri pentru societate prin alocarea necorespunzatoare a resurselor.
Consultarea se incheie pe 22 martie 2016
Consultarea este deschisa pana in data de 22 martie 2016, iar varianta finala se estimeaza ca va fi publicata in vara anului 2016.
Proiectul EBA vizeaza remuneratiilor platite personalului din vanzari al institutiilor de credit, al intermediarilor de credite, al institutiilor de plata si al institutiilor emitente de moneda electronica, care atrag depozite, ofera conturi de plati, servicii de plata, credite ipotecare si alte forme de credit pentru consumatori.
 
„Reglementarile ofera un cadru pentru institutiile financiare astfel incat acestea sa adopte politici si practici de remunerare care sa imbunatateasca legatura dintre stimulente si tratamentul echitabil al consumatorilor, reducand astfel riscul de vanzare neconforma si conduita aferente costurilor pentru firme”, se mentioneaza in comunicat.
Pentru a-si atinge aceste obiective, EBA propune ca organul de conducere sa fie responsabil pentru proiectarea si monitorizarea politicilor si practicilor de remunerare, care ar trebui sa ia in considerare drepturile si interesele consumatorilor. In plus, Autoritatea considera necesara prevenirea conflictelor de interese si determinarea nivelului de remuneratie variabila pe baza unor criterii cantitative si calitative.
Bonusul se acorda in transe, pe parcursul derularii creditului
In plus, bonusurile platite pentru atingerea tintelor (target-urile) de vanzari (remuneratia variabila) se vor acorda in mai multe transe, pe o perioada mai lunga, astfel incat sa poata fi ajustate in functie de efectele pe care le-au avut asupra consumatorilor produsele si serviciile vandute.
Cu alte cuvinte, daca pana acum bancherii obtineau bonusurile in momentul in care vindeau un credit, indiferent cum si in ce conditii, de acum inainte respectivul bonus se va acorda in mai multe transe, atat dupa vanzarea creditului, dar si pe parcursul rambursarii acestuia, astfel incat daca respectivul credit devine neperformant, bonusul sa poata fi anulat.
In acest fel, se spera ca bancherii sa fie responsabilizati mai mult cu privire la riscurile produselor financiare si sa se evite creditarea iresponsabila, practicata in trecut, care a provocat probleme atat clientilor, care, necunoscand efectele produselor achizitionate au ajuns in situatia de a nu-si mai putea plati obligatiile, dar si institutiilor financiare, in consecinta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul