top banner

UE doreste ca IMM-urile sa fie mai usor de infiintat

15 Septembrie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Infiintarea unei firme ar trebui sa coste cel mult de 100 euro iar procedura sa nu se depaseasca 3 zile, considera Comisia Europeana. In plus, accesul la finantare trebuie facilitat prin garantatea de catre statele membre a creditelor bancare si implementarea de programe guvernamentale. Noile prevederi ar trebui sa devina realitate intr-un an.
Reprezentantii sectorului IMM din UE s-au intalnit la Bruxelles pentru a stabili punctele cheie ale unei noi strategii de sprijin pentru firmele europene. Principalele teme, asupra carora s-a obtinut si acordul, vizeaza o procedura mai facila de infiintare a firmelor, costuri reduse, acces la parteneriate cu autoritati publice si finantare garantata de stat.
“In acest moment crucial, cand supravietuirea integrarii europene este direct legata de capacitatea noastra de a relansa cresterea, avem nevoie urgenta de o reasezare a sectorului IMM-urilor si a economiei reale in centrul politiciii si a administratiei publice pentru a-si atinge potentialul maxim”, a precizat Antonio Tajani, vice-presedintele Comisiei Europene, responsabil pentru industrie si antreprenoriat.
100 euro - actele pentru o firma noua
Comisia Europeana si reprezentantii sectorului IMM vor sa incurajeze cetatenii sa devina antreprenori si sa isi infiinteze firme. Tinta este eliminarea birocratiei si asigurarea unui cadru legislativ in fiecare stat membru ce va asigura obtinerea actelor in numai 3 zile si cu un cost de cel mult 100 euro.
In prezent, la acest capitol Romania se incadreaza, deoarece infiintarea unei firme impune un capital social de minimum 200 lei, la care se mai adauga diverse costuri cu rezervarea numelui societatii, intocmirea actului constutiv si tarifele notariale aferente specimenelor de semnatura, care ajung impreuna tot spre 200-300 lei.
Problema apare insa in cazul birocratiei, iar infiintarea unei firme si obtinerea tuturor actelor si autorizatiilor poate dura mai mult de trei zile.
Acest lucru a facilitat aparitia societatilor care se ocupa in numele antreprenorului de aceste proceduri. Tarifele se invart in jurul sumei de 400-600 lei.
De asemenea, eliminarea birocratiei vizeaza si eliminarea unor obstacole in relatia ulterioara cu statul, precum simplificarea procedurilor de raportare financiara, politica ce a demarat deja in Romania din 2010 prin adoptarea declaratiei unice.
Mai multe contracte cu statul
Reprezentantii sectorului IMM nu sunt multumiti nici de buna colaborare cu guvernele nationale si doresc simplificarea procedurilor privind achizitia publica.
Conform datelor existente, IMM-urile obtin doar 34% din licitatiile autoritatilor publice la nivelul Uniunii, in conditiile in care contributia lor la nivelul intregii economii este de 52%.
In plus, pe langa o colaborare cu firmele private in calitate de furnizori, statele ar trebui sa ofere si facilitati la obtinerea de imprumuturi, prin garantarea liniilor de finantarea, facilitatea start-up-urilor si microintreprinderilor, in general.
Daca implicarea IMM-urilor in afacerile statului nu a fost declarata o prioritate in Romania, autoritatile au lansat totusi o serie de programe menite sa sustina sectorul. Printre acestea se numara subventionarea dobanzii prin programul Kogalniceanu.
Eforturile de a imbunatati sectorul IMM-urilor se vor materializa intr-un nou cadrul legislativ. Totusi, nici Comisia Europeana si nici statele membre nu ar trebui sa adopte regulamente inainte de a realiza o serie de teste standard. Romania face parte din cele 12 state membre care au aplicat aceasta procedura la nivel national in 2011.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul