top banner

Microintreprinderile, de 10 ori mai riscante pentru banci decat populatia

24 Septembrie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Microintreprinderile raman cea mai riscanta categorie de solicitanti de credite, conform sondajelor BNR realizate in randul bancilor. Mai mult insa, rata de aprobare a cererilor de finantare ajunge sa fie chiar de 10 ori mai mica in cazul microfirmelor decat in cazul populatiei.
Firmele de dimensiuni reduse si in special cele nou infiintate sunt aproape excluse de la finantare. Chiar si inainte de criza financiara, start-up-urile obtineau finantare dificil, iar situatia s-a inrautatit in ultimii ani.
5% rata de aprobare a creditelor
In afara de cateva programe de dimensiuni reduse derulate de stat, sansele ca o firma de mici dimendiuni sa obtina imprumut este extrem de mica, iar pentru firmele nou infiintate sansele sunt aproape zero.
Nivelul de aprobare a cererilor de finantare venite din partea microintreprinderilor este de 5%, conform unei statistici a BCR. Acest procent include toate cererile de credite venite din pareta firmelor de dimensiuni mici, atat cele nou infiintate cat si cele care au istoric.
Comparativ, rata de aprobare a cererilor de creditare venite din partea populatiei ajunge la 40%-50%.
De ce sunt microintreprinderile mai riscante?
Creditele acordate firmelor de dimensiuni mici au deseori valori similare cu imprumuturile obtinute de persoanele fizice. Riscurile sunt insa cu mult diferite, sustin bancherii.
Riscul de a nu incasa venituri intr-o afacere nou infiintata este mult superior riscului de somaj in cazul populatiei. “La persoanele fizice avem o oarece siguranta ca macar in urmatoarele luni are salariu”, a precizat Sorin Mititelu, executive manager Retail la BCR.
In plus, sansele ca o persoana care isi pierde locul de munca sa obtina o noua slujba este destul de ridicata, chiar si in conditiil actuale, comparativ cu sansele ca o firma mica sa se mai redreseze dupa ce cunoaste o perioada de scadere.
“De cele mai multe ori ne-am trezit cu proiecte nebancabile si experienta managerului nepotrivita. Spre exemplu, un profesor nu poate convinge ca va avea succes cu o ferma de prepelite doar pentru ca a fost predat ani de zile la tara”, a precizat Anca Balasu, head of corporate product la Volksbank.
Totodata, cu cat dimensiunea unei companii este mai mica, cu atat va fi mai afectata de socuri si va avea resurse mai putine de a sustine continuarea activitatii.
Ce programe de sustinere exista pentru microintreprinderi?
Firmele mici si antreprenorii la inceput de drum pot apela la cateva programe de stat pentru dezvoltare. Numarul fondurilor alocate nu este insa foarte mare, iar ele functioneaza pe politica primul primit, primul servit.
Printre programe se numara cel detinat sustinerii antreprenorilor de pana in 35 ani pentru pornirea unei afaceri. Programul a fost demarat la inceputul lui 2011 si ofera o contributie de la stat echivalent cu jumatate din investitia antreprenorului, maxim 10.000 euro si facilitati fiscale.
Un program reluat anual este START, destinat companiilor nou infiintate, prin care se ofera fonduri nerambursabile si credite bancare cu dobanda zubventionata.
Intreprinderile care au cel putin 2 ani activitate pot accesa credite garantate de stat cu dobanda subventionata prin programul Mihail Kogalniceanu.
Toate cele trei programe sunt gestionate de catre AIPPIMM, aceasta fiind si institutia care analizeaza cererile de inscriere a firmelor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul