top banner

Firmele pot schimba modul de plata al impozitului pe profit

16 Ianuarie 2013 | Autor: Alexandra Popa

Firmele care doresc sa isi schimbe modul de plata a impozitului pe profit si sa opteze pentru aplicarea sistemului anual de declarare si plata trebuie sa completeze si sa depuna un formular standard la administratia fiscala pana la finalul lunii ianuarie. Noul sistem avantajeaza firmele cu profituri in crestere.
Incepand de la 1 ianuarie 2013, contribuabilii care aplicau regula generala de declarare si plata a impozitului pe profit trimestrial au posibilitatea sa opteze intre doua sisteme:
-  sistemul de declarare si plata trimestriala a impozitului pe profit
-  sistemul de declarare si plata anuala a impozitului pe profit, cu plati anticipate  trimestriale.
Firmele care opteaza pentru a doua varianta au obligatia de a comunica organului fiscal competent aceasta optiune pana la 31 ianuarie a anului pentru care se solicita aplicarea sistemului.
Optiunea efectuata este obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi.
Optiunea se face prin completarea Fomularului 012. Formularul se completeaza in doua exemplare cu majuscule. Un exemplar, semnat si stampilat conform legii, se depune la unitatea fiscala, direct la registratura sau la posta, prin scrisoare recomandata. Un exemplar se pastreaza de catre contribuabil.
Pe cine avantajeaza noul sistem?
Noua optiunea disponibila pentru plata impozitului ia in considerare realizarea de plati trimestriale anticipate pe baza profitului inregistrat in anul anterior, actualizat cu indicele preturilor de consum. La finalul anului fiscal, se recalculeaza sumele de plata pe baza profitului efectiv inregistrat.
Astfel, cei care obtin un profit mai mare decat in anul anterior trebuie sa plateasca o diferente la final de an, in timp ce firmele care au profituri in scadere vor plati sume mai mare, pe care va trebui sa le recupereze de la fisc (operatiuni deloc usoara!).
Evident, sistemul este avantajos pentru cei cu profituri in crestere, deoarece pe parcursul anului platesc un impozit mai mic, fara sa blocheze astfel lichiditatile firmei.
De asemenea, noul sistem permite si planificarea exacta a sumelor ce urmeaza a fi platite pe parcursul anului, sub forma impozitului pe profit.
Nu pot opta pentru noul sistem firmele care au inregistrat pierdere in 2012, organizatiile nonprofit, firmele din zona culturii de cereale, a plantelor tehnice si a cartofilor, din zona de pomicultura si viticultura.
De asemenea, nici persoanele juridice straine si nici firmele infiintate in 2012, cele care au fost in inactivitate anul anterior sau care au fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, nu pot opta pentru noul sistem de declarare si plata a impozitului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul