Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

De ce nu mai obtin credite IMM-urile?

Autor: Alina Branescu |

Publicat in: IMM

 

Numarul companiilor care nu detin credite de la banci sau IFN a crescut de la 65% la 71% in perioada octombrie 2013 - martie 2014 fata de semestrul anterior, conform unui sondaj efectuat de BNR in randul a aproximativ 10.000 de companii, din care 80% sunt IMM-uri.

Cele mai multe companii care detin imprumuturi sunt corporatii sau firme care activeaza in sectorul agricultura. La polul opus se afla IMM-urile si companiile din sectorul servicii si utilitati.

Criteriul principal dupa care companiile au ales o anumita institutie financiara este relatia de afaceri pe care firma o detine cu aceasta din urma, 46% dintre companiile cu credite luand decizii de creditare dupa acest principiu.

Ce ingreuneaza accesul la finantare?


Cele mai insemnate obstacole pentru companii in a accesa resurse financiare de la banci sau IFN-uri sunt reprezentate de nivelul prea ridicat al dobanzilor si comisioanelor, cerintele privind valoarea sau tipul garantiei, clauzele contractuale si birocratia.

Impactul acestora este in cea mai mare masurare simtit de catre cei care detin deja credite bancare, companiile fara datorii de acest tip fiind relativ neutre la aceste cerinte din partea institutiilor financiare. Situatia observata per ansamblul companiilor se regaseste in linii mari si la nivelul IMM, insa corporatiile resimt mai puternic dificultatile exprimate la nivel agregat.


In vreme ce aproximativ 54% dintre companii au declarat ca nu au nevoie de finantare, 30% considera ca nivelul actual al costului finantarii deja afecteaza activitatea sau capacitatea companiei de a rambursa imprumutul.

Majoritatea celor care detin credite (circa 70%) nu au observat o modificare a conditiilor atasate creditelor detinute, in vreme ce aproximativ 21% considera ca acestea s-au inasprit.

Cat este dispusa o companie sa plateasca lunar fata de prezent?

IMM-urile ar fi dispuse sa plateasca 5.500 de lei pe luna pentru un credit (mediana valorilor indicate de IMM), in timp ce corporatiile s-ar angaja la un credit ce presupune o obligatie de plata lunara de 100 000 de lei (mediana valorilor indicate de corporatii).

Aproximativ 52% dintre cele care au credite in lei si 57% dintre cele care au credite in euro au indicat ca intentia principala este aceea de a isi reduce gradul de indatorare, nefiind interesate sa mai obtina finantare bancara indiferent de cost. Proportia acestora este in crestere fata de sondajul derulat in septembrie 2013.

Cea mai mare parte dintre firmele care ar fi interesate de contractarea de credite bancare au declarat ca ar suporta doar un cost foarte scazut al finantarii, intre 0,1% si 3% atat pentru creditele in lei, cat si pentru creditele in euro.

In prezent, majoritatea IMM-urilor (28%) cu credite in moneda nationala au o rata medie a dobanzii intre 9% - 11% la credite in lei, 24% platesc o rata medie intre 7% - 9%, iar 20% dintre acestea au dobanzi medii sub 7%. Cea mai mica pondere, de aproximativ 13% suporta o dobanda medie de peste 13%.

La euro, rata medie a dobanzii se ridica la niveluri intre 5% si 7% pentru 28% dintre IMM-uri. Peste 21% au credite cu o dobanda medie intre 7% si 9%, iar la 19% dintre acestea dobanda depaseste acest prag. In ceea ce priveste dobanzi mai micide 3% se intalnesc numai in cazul a 11% dintre IMM-uri.

IMM-urile se declara deja afectate de nivelul prezent al dobanzilor, indiferent de moneda de acordare a creditelor. Situatia este similara cu cea identificata la momentul sondajului anterior efectuat in septembrie 2013.

Spre deosebire de IMM, care reflecta tendinta la nivel agregat, corporatiile ar putea suporta si rate ale dobanzii mai mari, indeosebi la finantareain moneda nationala (27% dintre corporatii indica o rata maxima a dobanzii intre 3% si 8% pentru credite in lei si 15% indica o rata maxima a dobanzii intre 3% si 5% pentru credite in euro).

In prezent insa, 46% dintre corporatiile cu credite in lei beneficiaza de o rata medie a dobanzii sub 7%, iar la euro, 46% dintre acestea achita o dobanda medie intre 3% si 5%.

Riscul de credit, disciplina la plata nesatisfacatoare si puterea de negociere scazuta a conditiilor de creditare ale IMM pot explica aceste diferentieri facute de catrebanci prin costul finantarii.

Corporatiile indica o capacitate mai buna de a face fata unor posibile cresteri ale ratelor dobanzii, atatin monedanationala, cat si in euro (un soc intre 1 si 3 puncte procentuale este cel mai usor de suportat).

Alte articole din IMM

IMM

Cresterea dobanzilor urca semnificativ neperformanta firmelor

Rata de neperformanta a creditelor acordate companiilor s-a redus, in ultimul an, cu patru puncte procentuale, la 15,8%. Insa, o crestere a dobanzilor de doua puncte procentuale ar putea duce la o revenire a acestei rate la 18,7%, reiese din Raportul asupra stabilitatii financiare publicat de BNR. Citeste mai mult

Proceduri simplificate de acordare a garantiilor la programul Start-Up Nation

FNGCIMM a anuntat ca va simplifica procedurile de acordare a garantiilor pentru solicitantii din cadrul programului Start-Up Nation. Astfel, pentru solicitarile de garantii pentru care nu se solicita contragarantarea, Certificatul de Atestare Fiscala va trebui sa fie in termenul de valabilitate la data aprobarii finantarii de catre banca. Citeste mai mult

Opinii recente

de Valerica Stana

"Buna ziua, Ma numesc Stana Valerica,din jud. Dambovita. Povestire pe scurt:Am luat un tel de la e mag cu creditare online. Produsul a ajuns la mine impreuna ..."

Facebook