top banner

Daca ai firma acasa, impozitul poate creste cu 2.500%

09 Noiembrie 2015 | Autor: Conso

Impozitele pentru locuinte cresc, anul viitor, in medie cu 25%, in timp ce pentru cladirile detinute de persoane fizice dar folosite in scop comercial, majorarea este de pana la 2.500%. De aceste majorari vor fi afectate PFA-urile, firmele mici dar si cabinetele.
Datele reies dintr-un studiu realizat de consultantii fiscali Dragos Patroi si Adrian Benta in 50 de localitati care au anuntat taxele locale aplicabile in anul 2016. Autoritatile locale au avut obligatia ca pana pe data de 7 noiembrie sa adopte procentele de impozitare pentru locuinte valabile anul viitor.
Potrivit noului Cod Fiscal, pentru prima data in ultimii 25 ani, impozitul pe locuinte nu mai tine cont de calitatea proprietarului persoana fizica sau persoana juridica ci de scopul utilizarii cladirii. In plus, baza impozabila pentru constructii creste de la an la an.
Astfel, impozitele sunt structurate in 3 categorii: cand cladirea e folosita in scop rezidential/locuinta (cote de impozitare intre 0,08% si 0,2%), cand e utilizata ca sediu de firma (cote de impozitare intre 0,2% si 1,3%, cu conditia ca aceste cladiri sa fie reevaluate, construite, achizitionate in ultimii 5 ani) si atunci cand imobilul e sediu de firma dar nu l-ati reevaluat in ultimii 5 ani (cota de impunere este de 2% din valoarea cladirii).
Potrivit studiului, Turda si Tecuci sunt localitatile in care  primariile au impus cele mai mari cresteri ale impozitelor pe locuintele persoanelor fizice (275% respectiv 150%), iar Ramnicu Valcea, Calarasi, Turda si Campina au cele mai mari cresteri ale impozitelor, daca v-ati stabilit sediul firmei acasa (cresteri de peste 1689%). Si asta daca locuinta a fost reevaluata in ultimii cinci ani. Daca nu, impozitul poate creste cu pana la 2.500%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul