top banner

Cofinantarea pentru fondurile europene ar putea scadea la 5%

01 August 2011 | Autor: Alexandra Popa

Cofinantarea pentru fondurile europene ar putea scadea la 5%

Comisia Europeana a propus ca Romania, alaturi de alte cinci state membre UE, sa beneficieze de facilitati suplimentare la accesarea fondurilor europene, in vederea cresterii ratei de absorbtie. Propunerea Comisiei  vizeaza scaderea plafonului minim de co-finantare de la 15% la 5%.
 “La Bruxelles sunt 19 miliarde euro gratuite ce asteapta sa fie folositi de Romania pentru investitii. Ar trebui utilizati 4-5 miliarde pe an”, declara in februarie Istvan Szekely, directorul de tara pentru Romania din cadrul Comisiei Europene.
La momentul respectiv, conform datelor Comisiei, Romania inregistra una din cele mai mici rate de absorbtie din cadrul Uniunii Europene, respectiv 2%.
Lucrurile nu s-au imbunatatit in ultimele luni: fondurile puse la dispozitie au ramas in continuare nefolosite, iar situatia economica si sociala nu s-a imbunatatit.
In consecinta, Comisia Europeana a decis sa relaxeze conditiile de acordare pentru o parte din programele de finantare, prin diminuarea contributiei proprii obligatorii a beneficiarului de la 15% la 5%.
Decizia vizeaza sase tari membre ale Uniunii Europene, ale caror bugete au fost afectate de criza, respectiv Grecia, Irlanda, Portugalia, Romania, Letonia si Ungaria.
Noile reguli ar urma sa fie puse in aplicare din 2012
Masura nu reprezintă o finantare noua sau suplimentara, ci permite plata anticipata a unor fonduri deja alocate in cadrul politicilor UE privind coeziunea, dezvoltarea rurala si pescuitul. Contributia UE va creste pana la o valoare maxima de 95%, daca acest lucru va fi solicitat de unul dintre statele membre in cauza.
“Aceste propuneri constituie un raspuns exceptional la circumstante exceptionale. Aceasta decizie va injecta fonduri esentiale in economiile nationale, reducand necesitatea de cofinantare a proiectelor din bugetele nationale. Invit Parlamentul European si Consiliul sa aprobe de urgenta aceasta decizie, pentru ca fondurile sa ajunga pe teren pana in cursul primei parti a anului urmator”, a precizat Jose Manuel Barroso, presedintele Comsiei Europene, comparand propunerea cu Planul Marshall de reconstructie a Europei dupa al doilea razboi mondial.
In consecinta, Comisia va cere Consiliului UE si Parlamentului European sa adopte propunerea printr-o procedura legislativa accelerata, pana la finalul lui 2011, pentru a permite ca proiectele foarte importante sa fie transpuse in realitate cat mai curand.
Impactul pe care relaxarea conditiilor de obtinere a fondurilor europene ar urma sa il aiba la nivelul Romaniei este de 714 milioane euro, conform calculelor Comisiei. Pentru toate cele sase tari, impactul financiar se ridica la 2,88 miliarde euro.
Noile facilitati de cofinantare se vor aplica pentru proiectele din urmatoarele programe:
•    Fondul european de dezvoltare regionala (FEDER);
•    Fondul de coeziune (FC);
•    Fondul social european (FSE);
•    Fondul european pentru pescuit (FEP);
•    Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR).
Problemele administrative trebuie rezolvate
Problema absorbtiei fondurilor europene nu este o noutate pentru Romania insa a fost adusa mai des in discutie din cauza bugetului de austeritate al tarii, ce nu mai poate sustine multe din proiectele vitale dezvoltarii. In plus, odata cu semnarea acordurilor cu FMI, existenta unor fonduri gratuite, ce nu sunt folosite, a devenit destul de dur criticata.
Acutizarea problemei a dus chiar la discutii privind infiintarea unui minister nou in toamna, specializat pe coordonarea fondurilor europene.
“Acest minister trebuie sa fie condus de un om credibil la Bruxelles. Stiu cine va fi, e un om convenit cu premierul", a precizat Traian Basescu la TVR in urma cu o saptamana.
O alta problema constata de presedinte o reprezinta neregulile aparute in accesarea fondurilor. Daca nu se vor face controale interne pentru remedierea situatiilor, iar acestea vor iesi la iveala in cadrul unui control la nivel  UE, Romania risca sa piarda definitiv o parte din fondurile alocate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul