top banner

Cat costa listarea companiilor la bursa de la Bucuresti?

09 Februarie 2017 | Autor: Conso

Pe langa obtinerea de finantare prin banca sau proiecte europene, companiile au posibilitatea de a obtine capital pentru dezvoltare prin listarea pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Acest proces presupune insa costuri de listare pentru firma, care pleaca de la 950 lei si pot ajunge pana la 22.200 lei, in functie de dimensiunea companiei. La acestea se mai adauga, ulterior, costuri de mentinere la tranzactionare, tarifele percepute de ASF si brokeri si TVA.
In functie de marime, companiile au posibilitatea de a se lista fie pe piata reglementata, fie pe platforma alternativa de tranzactionare (AeRO), ambele administrate de BVB. Inainte de listare, antreprenorii trebuie puna la punct un plan de admitere la tranzactionare, iar partea de costuri reprezinta unul dintre aspectele cele mai importante.
Listarea unei firme mici nu este foarte costisitoare
In cazul AeRO, segmentul dedicat companiilor mici si mijlocii (inclusiv start-up-uri) aflate in cautare de finantare pe piata de capital, costurile sunt mai mici. AeRO este dedicat finantarii companiilor care nu indeplinesc criteriile de marime sau vechime pentru listarea pe piata reglementata. Cerintele minime impuse pentru listarea pe AeRO sunt reprezentate de o capitalizare minima anticipata de 250.000 euro, actiuni distribuite public (free-float) de peste 10% sau cel putin 30 de actionari.
Astfel, tariful de procesare este de 250 lei, iar cel de admitere este de 700 lei. Prin urmare, costurile efective percepute de BVB de listare a unei companii pe segmentul AeRO sunt de 950 de lei. In ceea ce priveste tariful de mentinere la tranzactionare pe piata AeRO, acesta este de 2.000 de lei pe an si se plateste din primul an de activitate.
Pe piata reglementata, costurile cresc simtitor
Pe de alta parte, pe piata reglementata, destinata companiilor cu capitalizare anticipata de minim 1.000.000 euro si peste 25% free-float, costurile sunt implicit mai mari.
Tariful aplicat emitentilor de instrumente financiare (companiilor) pentru procesarea dosarului de listare este de 1.200 de lei. Acestui cost i se adauga un tarif de admitere la tranzactionare care poate varia de la 3.600 lei la 21.000 lei, in functie de valoarea capitalurilor proprii.
Pornind de la acest indicator, listarea unei companii pe acest segment de piata al bursei poate costa, in aceasta etapa, intre 4.800 lei si 22.200 de lei, conform unui comunicat de presa al BVB. Dupa primul an de listare, se percepe un tarif de mentinere la tranzactionare pe piata reglementata. Acesta este variabil si se calculeaza dupa o formula specifica.
Toate tarifele sunt aplicate exclusiv de catre BVB. Sumele nu includ tarifele percepute de alte entitati (ASF, brokeri, etc.) sau TVA.
Antreprenorii romani prefera creditul bancar
In Europa, piata de capital finanteaza aproximativ 20% din initiativele private, iar creditele bancare reprezinta 80% din metodele de finantare, in vreme ce in SUA raportul este invers, conform unui ghid de listare a companiilor pe AeRO publicat de BVB.
In Romania, predomina finantarea prin intermediul creditului bancar, iar explorarea finantarii prin piata de capital este inca la inceput.
Pentru a obtine capital prin piata de capital, o companie trebuie in primul rand sa solicite admiterea la tranzactionarea actiunilor la bursa.
In prezent, pe piata principala activeaza 86 de companii, iar pe AeRO sunt listate 275 de companii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul